History of Holland: aan de wandel met reliekschrijn Sint Servatius

 

 

 

-History of Holland - Ga naar de beginpagina of naar het Forum
 
Ads

De Amsterdamse Keizerskroon

Kroon MaximilliaanAmsterdam is 'de stad onder de keizerskroon': Het schild van het stadswapen wordt, zoals dat in de heraldiek heet, gedekt met de Rudolphinistische keizerlijke kroon. Bedoeld wordt de kroon van Rudolf II (hier links te zien), het achter-achterkleinkind van koning Maximiliaan, die in 1489 Amsterdam het recht verleende zijn kroon boven het stadswapen te plaatsen.

Let wel, een koningskroon. Maximiliaan was in 1489, nog geen keizer. Wat niet verhinderde, dat toen Maximiliaan zijn vader was opgevolgd als Duits keizer, in Mokum dat wat mindere koningskroontje werd vervangen door een keizerskroon.

In eerste instantie de oorspronkelijke Habsburger keizerskroon, en wat later door de indrukwekkende kroon van keizer Rudolf II. Het was deze kroon die met trots op het Pinksterfeest van het jaar 1631 op de top van de hoogste toren van de stad werd geplaatst. dezelfde kroon ook nog eens vier maal af te beelden boven de stadswapen halverwege de toren. Hoewel Amsterdam nooit het recht kan hebben verworven een keizerskroon op het stadswapen te plaatsen.

Maximiliaan van Oostenrijk schonk Amsterdam het recht zijn koningskroon te voeren als dank voor de steun die de stad gaf aan de Oostenrijks-Bourgondisch heerser toen deze Rotterdam en Woerden bestormde.
Dat staat te lezen in de oorkonde die nog steeds in het gemeentearchief wordt bewaard.
De zoon van Maximiliaan, Philips de Schone, bevestigde het kroonrecht in 1497. Dat deed de 18 jarige 'Schone' één jaar na zijn huwelijk met de 17-jarige Johanna van Aragon.

De in Brugge geboren Philips de Schone werd zo genoemd omdat het een bijzonder knappe man moet zijn geweest. De zoon van de Habsburger die Mokum het recht gaf zijn kroon boven haar stadswapen te plaatsen schonk zijn vrouw vier kinderen, waaronder de keizers Karel V en Ferdinand I. De schone hunk overleed, slechts 28 jaar oud, op 25 september 1506 in het Noordspaanse Burgos,. Zijn uit Toledo afkomstige vrouw Johanna van Aragon werd gek van verdriet. Maandenlang weigerde ze zijn dood te accepteren, vervolgens trok met zijn lijk heel Spanje door om in alle belangrijke kerken een mis voor haar geliefde op te laten dragen. Ze werd opgesloten in een klooster te Tordesillas, waar ze in 1555 zou sterven als 'Johanna de Waanzinnige.".
Hoewel haar echtgenoot een jaar na haar huwelijk het recht dat Amsterdam de kroon van zijn vader mocht dragen, kan er van een keizerskroon geen sprake zijn geweest, aangezien Maximiliaan I formeel nooit keizer is gekroond door de paus. En dus ook niet gerechtigd was een keizerskroon uit te delen. Zeker niet de keizerskroon van de op 20 januari 1612 in Praag overleden Rudolf II die nu de Westertoren en het stadswapen siert. Valselijk en ten onrechte. Maar ja, het gezag en de bobo's wilden zich graag groter voordoen als dat ze waren.

Rudolf II was zoon van Maximiliaan II en kleinzoon van Ferdinand I. Deze in 1564 overleden Ferdinand I was evenals de latere Karel V een zoon van Philips de Schone en de Spaanse Johanna de Krankzinnige.


Steun MokumTV

‘Holland’ bestaat uit het gebied van de huidige provincies Noord- en Zuid-Holland, kent een lange en boeiende geschiedenis. Om de bestudering van deze geschiedenis op alle niveaus te bevorderen, maakt MokumTV (Stichting Mokum Plus) de serie "History of Holland" en maakt deze toegankelijk voor een zo groot mogelijk publiek. Ook geeft MokumTV de Amsterdammer Almanak (vanaf 2009 met de ondertitel "waarin opgenome de Haarlemmer") en de zeer luxe Hollandbrochures uit. Verder stelt MokumTV excursies en wandel- en fietstochten samen. Draagt u onze geschiedenis een warm hart toe? Steun dan MokumTV!

Wij zijn en blijven klein en onafhankelijk. Al onze programma's worden met één handicam opgenomen. Onze grootste kosten zijn dan ook het overzetten, monteren en de uitzendkosten. Natuurlijk hopen we van harte dat U het ongesubsidieerde MokumTV zult steunen. Meer

 

Quidquid latine dictum sit, altum viditur - Al wat in het Latijn gezegd wordt, wordt als verheven beschouwd

© MMVIII Stichting Mokum Plus Amsterdam en Mohamed el-Fers

 

 

 

Jacques Brel biografie

Encyclopedie Hollandse Heiligen

Istanbul de reisgids

Mevlana Rumi biography

Lourdes Travelguide

Amsterdammer Almanak

MariaBode online

Naar de Haarlem History site

Heilig Bloed Processie Brugge

Grootste Rooms Katholieke Startpagina

Tongeren Kroningsfeesten

Tridentijnse mis in de Agneskerk, Amsterdam

Forum RK NetNieuws

Jumping Echternach

Vraag het Father Enrico

Forum over de onstreden stichting Vaak

Katholiek Nieuwsblad

Naar de agenda

Forum RK NetNieuws

 

 

 

HOME