naar de boekenwinkel
Sint-Anne, Minnertsga, Sint-Jabik, Ouwe-Syl, Froubuurt, Nij Altoenae, Nije-Syl, Vrouwbuurtstermolen, Zwarte Haan en Westhoek


Amsterdamse pelgrims in Het Bildt

Voor de PKN kerk van Nij Altoenae zou Maria verschenen zijnSINT ANNAPAROCHIE - Dat het kan spoken bij Zwarte Haan is geen geheim. Dat men vanuit het westen en zuiden naar Haan trekt vanwege zgn. Mariaverschijningen is ook niet echt nieuw. Wel dat dit tegenwoordig ook in georganiseerd verband gebeurd. Kleinschalig relitoerisme. Op zondag 25 november 2007 trok men met zes auto's voor de tweede keer vanuit de Amsterdamse Spaarndammerbuurt naar Sint-Anne.

Nel, die het initiatief voor deze bedevaart nam: "Gezien het succes van de tocht vorige maand was slechts één oproep op het forum van stadsdeel Westerpark voldoende om voor de tweede keer met zes volle auto's naar het hoge noorden af te reizen. Zeker de helft had ook vorige maand meegedaan."

Oproep bedevaart naar Zwarte Haan en Nij AltoenaeHet regent heftig als ik rond kwart voor elf de Wittenkade oprijdt. Maar als we klokslag 11 vertrekken schittert een natte Nassaukerk in de volle zon.

Het zal een dag van vele soorten weer zijn. Gelukkig is een routebeschrijving In elke auto aanwezig en op advies van Carla heeft iedereen rubber laarsen meegenomen. Al zingend volgen we de borden Zaannstad, Purmerend en Leeuwarden. Aan het einde van de afsluitdijk denkt Antonioni dat hij in Zwitserland is beland. Hij is in de war door een bord dat naar Zurich wijst, maar gelukkig blijkt dat het een dorp aan het einde van de dijk zo heet. Aan de andere kant van de Afsluitdijk ben je echt in een ander land, Friesland. Er hoeft niet te worden gezocht naar de route dankzij TomTom. Bij It Aldlan duiken we de Westergoawei op en rijden Sint Annaparochie binnen.

De bedevaartveteranen weten hier de weg. Hier wordt net als vorige keer even flink gebunkerd in de plaatselijke snackbar van Sint Annaparochie. Daarna maken we een wandelingetje. Oop een pleintje voor een tempelachtige kerk maken we een praatje met wat locals. Die vinden het maar vreemd dat we helemaal uit Amsterdam hier naar toe zijn gekomen. Ze hadden wel gehoord over die Mariaverschijningen, maar vinden dat onzin. En nee, coffeeshops hebben ze hier ook (nog) niet. Maar het is geen probleem om wat wiet aan te schaffen. Een aardig meisje wijst ons een adresje in de Weidemastraat, waar zonder de bekende Amsterdamse problemen als legimitatie meer dan uitstekende Friese buitenwiet kan worden aangeschaft. Prima kwaliteit en sterker dan wat er in de Amsterdamse coffeeshop aan buitenwiet kan worden aangeschaft. Knetterstoned verlaten we weldra via de Stadhoudersweg het dorpje.

Nij Altoenae, dorp der MariaverschijningenAls we de Oudebildtdijk passeren maken borden duidelijk dat er hier maar 30km mag worden gereden. Jawel, we bevinden ons in het beruchte gehucht Nij Altoenae.

Hier zou zich ooit een "Hellegat" hebben bevonden. Dat is een plek met een soort kwade aardstraling van waarschijnlijk satanische oorsprong. Maar de duivel verdween toen op die verdoemde plek de Heilige Maagd verscheen.

Aan de hemel stormen donkere wolken aan een kort daarvoor nog blauwe hemel. Het begint plotseling hard te waaien. We stoppen even voor de kerk aan de Schuringaweg. Een bordt in homokleuren laat weten dat dit de Kerk tussen de dijken is.

Uiteraard wordt de protestantenbunker die op het Hellegat is gebouwd zorgvuldig bekeken. Antonioni meent een zwavellucht te bespeuren en op zijn verzoek slaan we een kruisteken en bidden een weesgegroetje voor de zekerheid.

Strandhuis der Bildtpollen aan de NieuwebildtdijkDaarma weer snel in de auto's en verder de weg volgen tot we op de Nieuwebildtdijk stuiten. Inmiddels is het begonnen te stormen!

Op de hoek ligt het Strandhuis. Het heet officieel Sttandhuis der Bildtpollen, en werd, zo lezen we in de gevelsteen, in 1899 gebouwd om de dijkbewaking in te huisvesten. De huidige bewoners hebben dan ook via twee grote ramen op de zolderverdieping een magnifiek uitzicht op het meest magische stukje Nederland in de geschiedenis van de Vaderlandse Marialogie: De zeedijk aan het einde van de Schuringaweg.

Nieuwebildtdijk kruising SchuringawegHier raakte de hemel de aarde. Helaas moet je hier links of rechtsaf de Nieuwebildtdijk op. Vanaf een behoorlijke afstand bewonderen we vanuit de auto het achter de verderop liggende zeedijk liggende huisje, Iedereen beseft de heiligheid van deze plek, waar de Moeder Gods, na haar meest recente bezoek aan dit gebied, ten hemel is gestegen. Een knaap op een brommertje stopt en vraag of hij ons kan helpen. Zo krijgen we te weten dat het huisje ter plaatse bekend staat als het Haverspook. Het wordt bewoont door een feministische theologe uit Utrecht met vriendin en echtgenoot. Die is psycholoog en er trekt ook weleens een vriend van het trio, een psychiatrisch verpleger in. Maar omdat die zich totaal isoleren van hun omgebing en je de woning alleen via de akker kunt berijken, zijn ze volgens de knaap "totaal onwetend over dat Mariagedoe."

Als het keihard begint te hagelen vragen we de jongen in de auto te komen en worden de nodige pretsigaretjes gedraaid. Hij heet Teake en het verbaast hem niets dat mensen hier vreemde dingen gewaar worden. Zelf durft hij niet na middernacht over de dijk omdat een spook er om bekend stond s nachts over de dijk te dwalen. Maar Maria heeft hij niet gezien. De sporen die Maria hier in het veld, na haar bezoek van dit jaar zou hebben achter gelaten, is ook niets meer te zien omdat die akker is omgeploegd. Zo op het oog lijkt er ook niets met het huisje aan de hand. Niets wijs op de grote glorie die deze simpele woning aan de zeedijk ten deel is gevallen. Een bordt van een restaurant wijst de weg naar het eindoel van deze pelgrimage, Zwarte Haan.

Nieuwebildtdijk richting Zwarte HaanWe nemen afscheid van de jongen en rijden over de smalle Nieuwebildtdijk naar de uithoek van Zwarte Haan. Niemand spreekt een woord als we een flauwe bocht naar rechts maken en de weg eindigt Een dijk beschermd hier het vasteland tegen de Waddenzee. Achter deze dijk beland je in blubber, die ze hier slik noemen. Gezien het slechte weer heeft niemand zin om de laarsen aan te trekken. Even plotseling als het begon, stopt de hagel.Carla neemt een kijkje bij het restaurant. Het blijkt een a la carte restaurant dat als nostalgische herberg is ingericht.

De Zwarte Haan is een beetje griezelige plek. Was het omdat we nogal veel geblowed hadden dat sommigen een beetje para werden in deze vreemde omgeving? Na een kwartiertje houden we het voor gezien en onder het zingen van het Amsterdamse volkslied scheurden we al snel door Nij Altoenae. Daarna waren we twee van de auto's kwijt. Hoogtepunt was nog dat we elkaar tegenkwamen op de weg, wij de goede kant op, zij dus de verkeerde. Na veel gelach reden we uiteindelijk vol gas richting Afsluitdijk en stopten alleen maar bij een tankstation. . "Liever in Mokum zonder poen dan in Parijs met een miljoen". Om 5 uur kwamen we Amsterdam Westerpark weer in. Iedereen is het er over eens: in de komende lente komen we terug naar dit mystieke oord in het hoge noorden. Met onze laarsen!

Nel Smalleweide.

Bekijk of koop de luxe P16 brochure over de Bildtse Mariaverschijningen

Zie de videoVildtsche Bode 1953

RELITOERISME

Bolgens het onderzoeks- en adviesbureau SGBO van de Vereniging Nederlandse Gemeenten in Den Haag is Het Bildt een van de grootste achterstandsgebieden van Nederland. In de meeste Friese gemeenten leeft een fors percentage jongeren in een achterstandswijk, maar koploper is Het Bildt, waar dik 88 procent van de jongeren in zo'n gebied woont. Nieuw is dit niet. De achterstanden worden van generatie op generatie doorgegeven. Lees verder

Bekijk of koop de luxe P16 brochure over de Bildtse Mariaverschijningen

Meest bekeken sites
over Het Bildt

Ga naar deze website
Het Bildt portal

Ga naar deze website
De Bildtse Bode

Ga naar deze website
Duitse site Bildtse Maagd

Ga naar deze website
Keet Sint Anne

Ga naar deze website
Forum Bildtse mystiek

Ga naar deze website
Maria van Middelsee

Ga naar deze website
Nij Altoenae wonderen

Ga naar deze website
Mariakeet Bildtdijk

 


Colofon
Het Bildts
Het Fries
Links


De Bildtsche Bode
is een digitale uitgave van Zwarte Haan


Van Huffe Bigstring 4mg
Zwarte Haan Prod.

Directeur: S.M. String
Hoofdredacteur:
Swiepe String
Chef redacteur:
Eril Esir
Secr. Layla Reqab
Email:
bildt@bigstring.comIn Het Bildt wordt geen Fries, maar Bildts gesproken: het oud-Hollands van de polderbewoners met het Fries van de stammen van de omliggende gebieden. De naam Het Bildt komt dan ook van opgebild, wat opgeslibd betekent in oud-Hollands.

Alleen in de kom van Minnertsga wordt Fries gesproken. De gemeente heeft op tweetalige plaatsnaamborden onder de Nederlandse plaatsnaam niet de Friese maar de Bildts-Hollandse vertaling staan.


- Startpagina Het Bildt
- Bildtse verschijningen
- Friese achterstand
- De Bildsche Bode
- Sieps snackbar
- Het Bildt Wiki
- Sint Annaparochie Wiki
- Sint Jacobiparochie Wiki
- OLVrouwenparochie Wiki
- Oudebildtzijl Wiki
- Nieuwebildtzijl Wiki
- Minnertsga Wiki
- Nij Altoenae Wiki
- Vrouwbuurtstermolen Wiki
- De Westhoek Wiki
- Zwarte Haan Wiki
- Stichting Ons Bildt
- De Bildtse Post

Orgaan voor de Noordwesthoek van Friesland