In productie bij MokumTV

In productie

Miss World en de Twistkoning bij MokumTV. Miss World? Dat is toch niet onomstreden. In 1974 verloor Helen Morgan haar kroontje nadat het bekend was geworden dat ze niet alleen getrouwd, maar ook nog een kind had. De volgende dag nam de nummer 2, de zuid afrikaanse Anneline Kriel de tiel en kroon officieel over. In 1980 was het Guam's Kimberly Santos die de titel een dag later van de Duitse Gabriella Brum overnam. Gabriella resigneerde de dag na haar kroning omdat haar vriend het dreigde uit te maken nu ze tot 's werelds allermooiste was gekozen.
Waarom Miss World bij MokumTV? Omdat het veertig jaar geleden was dat Ria Lodders als eerste Hollandse de titel won. Dat was in 1962. Een jaar later wordt onze Nationale Trots bezongen door Twist Koning Chubby Checker in zijn hit Loddy Lo, nummer 12 op de USA charts in 1963. Het daaropvolgende jaar trouwen ze.
Checker, als Ernest Evans op 3 oktober 1941 geboren in Andrews, South Carolina, groeide op in Philadelphia. Hij werd chubby gemoemd omdat hij nogal mollig was. De toevoeging "Checker" kreeg hij vanwege zijn gelijkenis met Fats Domino. Die Fats werd genoemd omdat iedereen het had over 'die vette'.
In maart '65 bezoekt Chubby Nederland en maakt hij voor Artone een plaatopname met ZZ & De Maskers. Chubby in een soort Nederlands zingt Cato from Volendam, een rockversie van Ik ben met Catootje naar de Botermarkt gegaan. De plaat haalt een 28e plaats in Nederlandse hitparade. De inmiddels zestigjarige Checker zelf woont nog steeds met vrouw Ria in Paoli, een buitenwijk van Philadelphia, toert nog steeds met zijn band The Wild Cats. Het echtpaar kreeg drie kinderen en heeft inmiddels nog drie kleinkinderen. Elk jaar gaat Ria's moeder op bezoek naar Amerika. Behalve in 2001. Toen durfde ze niet te vliegen.

MokumTV op het Rotterdams Filmfestival 2002

Reageren op de uitzending? Ga naar het MokumTV board

Jubilaria

2002

5 jaar geleden 1997
10 jaar geleden 1992: Bill Clinton gekozen tot president, Servische concentratiekampen in Bosnië, Amerikaanse troepen in Somalië, Verdrag van Maastricht, 4 oktober - Bijlmerramp.
20 jaar geleden 1982
25 jaar geleden 1977: Ontwikkeling van de Space Shuttle, Elvis Presley overleden, Acties van Molukkers in Nederland (treinkapingen), Panama kanaal verdragen
30 jaar geleden 1972: Nixon bezoekt China en de Sovjet Unie, SALT besprekingen (Strategic Arms Limitation Talks), Inbraak in de Watergate, Engeland, Ierland, Denemarken en Noorwegen treden toe tot de EEG, Club van Rome, Nixon herkozen in Amerika, 11 Israëlische olympiërs sterven in München, Kerst bombardementen van Noord-Vietnam.
40 jaar geleden 1962: Algerije wordt onafhankelijke staat, John Glenn eerste Amerikaan in de ruimte en eerste mens die een rondje om de aarde maakt, Peter Fechter doodgeschoten bij poging om over de Berlijnse Muur te klimmen, Charles de Gaulle bijna slachtoffer aanslag, Cubaanse crisis, Marilyn Monroe dood aangetroffen in haar woning, Eerste communicatie satelliet in de ruimte.
Een halve eeuw geleden 1952:
Op Donderdag 3 april 1952 spreekt koningin Juliana in de VS de beide huizen van het Amerikaans Congres toe en pleit voor vrede.
Op 26 juli overlijdt Eva Peron (Evita) aan kanker. Het Argentijnse volk is in rouw ondergedompeld en neemt massaal afscheid van haar. Honderduizenden trekken langs haar opgebaarde lichaam. In het gedrang worden acht mensen doodgedrukt en raken duizenden gewond.
Donderdag 6 februai. Koning George VI van Groot-Brittannië overlijdt op 56-jarige leeftijd.
Donderdag 14 februari. Kees Broekman haalt op de vijf en tien kilomer schaatsen op de VIde Olympische Winterspelen in Oslo zilveren medailles.
14 mei. NTS zend voor het eerst een interlandvoetbalwedstrijd uit: Nederland-Zweden vanuit het Olympisch Stadion in Amsterdam. Voor het eerst wordt een witte bal gebruikt. In Nederland staan zo'n duizend toestellen.
Juli. De Nederlandse olympische ploeg keert met vijf zilveren medailles terug van de XVde Olympische Spelen in Helsinki.
Dinsdag 12 augustus. Hoessein wordt koning van Jordanië.
Oktober. In Kenia slaat de Mau Mau om zich heen, een genootschap van honderduizenden, die bij geheime rituelen hebben beloofd op de dag 'dat de trompet zal kinken' alle 30.000 blanken in het land te vermoorden.
Zondag 19 oktober . Eerste interlandvoetbalwedstrijd van over de grens: België-Nederland. In Amsterdam bezwijkt een etalage onder druk van de supporters.
Dinsdag 4 november. Voormalig opperbevelhebber der geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog, Dwight D. Eisenhower, wint de presidentsverkiezingen in de VS.
Zondag 16 november. Op een van de Marshall-Eilanden brengen de Amerikanen de eerste H-bom tot ontploffing. De ontploffing veroorzaakt een vuurbal van 5 km doorsnee en de gevolgen zijn twee keer zo sterk als berekend.
Vrijdag 19 december. In Amsterdam onthullen koningin Juliana en Prins Bernard 'De Dokwerker', een herinnering aan de februaristaking van 1941.
In december wordt Rotterdam en omstreken overvallen door een ijsregen. Wegen zijn onbegaanbaar.

De hitparade van 50 jaar geleden
Januari 1952
Wos geween ist geween - Leo Fuld
A Guy is a Guy - Doris Day
Botch-a-me - Trio Pia Beck,
Blue Tango - Leroy Anderson,
Delicado - Percy Faith,
Flamingo - Earl Bostic,
Greensleeves, Mantovani,
Hella, Hella - The Ramblers met zang Janie Bron en Marcel Thielemans,
Here in my Heart - Al Martino,
High Noon - Frankie Laine,
I Saw Mommie Kissing Santa Claus - Jimmy Boyd,
I went to your Wedding - Patti Page,
It's in the Book - Johnny Standley,
Jambalaya - Hank Williams,
Kiss of Fire - Georgia Gibs,
Kom weer naar Huis (als je verandert van gedachten) - Eddy Christiani,
Kijk eens in de Poppetjes van mijn Ogen - The Skymasters olv Bep Rowold met zang van Annie de Reuver en Karel v.d. Velden,
La Mer - Charles Trenet,
Singing in the Rain - Gene Kelly,
Wheel of Fortune - Kay Starr,
Why don't you believe in me - Joni James,
Wipneus en een Kersenmond - Orkest Zonder naam met zang Frits van Thurenhout,

en over van het jaar daarvoor, maar nog steeds mateloos populair:
You belong to me - Jo Stafford
Be my Love - Mario Lanza,
Because of you - Tony Bennett,
Cold Cold Heart - Tony Bennett,
Come On-a My House - Rosemary Clooney,
Cry - Johnnie Ray,
Flamingo - Earl Bostic,
How high the Moon - Les Paul and Mary Ford,
If - Perry Como,
My Heart cries for you. The Ramblers met zang Marcel Thielemans,
My truly, truly fair - Guy Mitchel,
Naar de Speeltuin [Pack' die Badehose ein!] - Heleentje van Capelle met De Karakieten en het Orkest Zonder Naam,
Rhumba Boogie - Hank Snow,
Schenkt man sich Rosen aus Tirol - Jan Tromp- kunstfluiter,
Sin - Eddy Howard,
Tell me why - Four Aces,
Toeter van Papier - The Chico's,
Too Young - Nat King Cole,
Un Enfant - Edith Piaf,
Unforgettable - Nat King Cole,
Vaarwel en adieu - The Ramblers.

4 eeuwen geleden: 1602 De Oost-Indische Compagnie opgericht. http://www.bataviawerf.nl/home.htm

3 eeuwen geleden: 1702 - 1747 Tweede stadhouderloze tijdperk.

3 eeuwen geleden: 1702 - 1713 Spaanse Succesie-oorlog.

2003

800 - 1010 Invallen der Noormannen.

2004

1304 Inval der Vlamingen. Witte van Haamstede.

1804 Napoleon keizer der Fransen.

Een Marokkaanse heilige in Rome

Prins (Moulai) Ahmed van Marokko (gestorven in 1729) heeft een eigen monument in Rome. Niet op een plein, maar in de kerk van Sant´Andrea delle Fratte, aan de achtergevel van het Paleis der Propaganda Fide. Het beeld van Moulai Ahmed van Marokko bevind zich, enigzing verdekt opgesteld in de doorgang tussen de 4de kapel aan de rechterkant en het transept. De meeste belangstelling in deze kerk gaat uit naar tegenover de Marokkaanse prins bevindende plek waar in 1842 de Heilige Maagd Maria zou zijn verschenen aan Alfons Ratisbonne. Moulai Ahmed, telg uit het roemrijke Alaoui-geslacht van de huidige Marokkaanse koning Mohamed VI, ging tot het katholicisme over. Wie was deze Marokkaanse woestijnprins, wiens verschijning honderden nonnen en diverse kardinalen het hoofd op hol bracht?

Broer van Turkse sultan in Vatikaan

Sultan Cem was de broer van de Osmaanse sultan Yildirim Beyazit, met wie hij in een opvolgingsstrijd was gewikkeld. Hij werd met open armen ontvangen door de paus. Cem introduceerde oosterse pracht en praal in Rome, voor hij (middels een langzaam werkend vergif) door de opvolger van zijn beschermer werd omgebracht. Als gelijke van de paus werd sultan Cem afgebeeld op een fresco van Pinturicchio in de Appartaménti Borgia nabij de Sixtijnse kapel in het Vatikaan. Pikant detail, sultan Cem was aanwezig in het conclaaf bij de nieuwe pauskeuze, hoewel hij nimmer tot het katholicisme overging.

De Noormannen, Witte van Haamstede, Jan Luycken etc.

Yilmaz Güney

Filmmakers als Lütfi Akad, Tunç Okan, Zeki Ökten, Erden Kral, Yavuz Özkan maar vooral Yilmaz Güney, kregen vanaf het begin zeventiger jaren internationale erkenning voor hun werk. Güney is voor de makers van MokumTV het voorbeeld hoe er zonder veel woorden op indringende wijze heel veel gezegd kan worden. Dit jaar is het vijftien jaar geleden dat Yilmaz Güney (1937-1984) stierf. MokumTV eert de grote cineast met een eigen documentaire, waarin we in zijn geboortestad op zoek gaan naar sporen van deze cineast, en daarbij gebruik maken van beelden gemaakt na zijn ontsnapping uit de Turkse bajes. We hopen ook een aantal interviews met voormalige medewerkers van Yilmaz Güney te maken. Waaronder met actrice/toneelschrijfster Canan Gerede, de assistente van Güney tijdens de productie van Yol.

Yilmaz Güney´s werkelijke naam was Yilmaz Putun. Hij werd geboren in Adana in 1936. Pa kwam uit een dorp in de buurt van Siverek, moeder kwam uit Mus. Yilmaz Güney werd in mei 1974 van moord op een officier van justitie beschuldigd, die tijdens een ruzie in een café werd doodgeschoten. Güney werd tot achttien jaar veroordeeld, maar ontsnapte na zeven jaar tijdens een verlof in 1981. Hij stierf op 9 september 1984.

Yilmaz Güney is vooral bekend geworden door Yol (De Weg), dat hij in de gevangenis schreef. Yol is het verhaal over vijf gevangenen die een week verlof hebben en naar hun families gaan. De tijdelijke vrijlating betekent in eerste instantie een bevrijding van ellende en vernedering, maar al gauw blijkt dit allemaal tegen te vallen. Yol werd in belangrijke mate door zijn assistent Serif Gören geregisseerd. Toen Güney in 1981 uit de gevangenis ontsnapte, voltooide hij de film zelf. Samen met Missing van Costa-Gavras won Yol in 1982 de Gouden Palm tijdens het 35ste filmfestival van Cannes. ´Un festival dit "confidentiel" par le choix de ses films. Yilmaz Guney, "Yol" sort clandestinement de son pays pour recevoir la palme d'or.´ schreef Paris Match in ´82.

Andere films en documentaires van/met Yilmaz Güney o.a. Seyyit Han, Aç Kurtlar (Hongerige Wolven), Baba (De Vader) en natuurlijk de documentaire Çirkin Kral (De verschrikkelijke koning). In deze documentaire is de sociaal en politiek instabiele periode in Turkije en Yilmaz Güneys levensverhaal het onderwerp. De film Sürü maakte Güney in samenwerking met Zeki Ökten. Het is het verhaal van bloedwraak tussen twee schaapherdersfamilies en hun kennismaking met de grote stad Ankara. Zijn laatste film was Le Mur (De Muur), in 1983 in Frankrijk gemaakt met Tuncel Kurtiz, Ayse Emel Masci, Malik Berrichi, Nicholas Hossein en Isabelle Tissandier. De film verteld de onverdragelijke situatie in een Turkse gevangenis. De dagen vormen een eindeloze keten van geweld en willekeur van de gevangenisleiding. Naast deze meesterwerken zijn er na de dood van Güney een aantal oude films waarin Yilmaz als acteur de hoofdrol speelde uitgebracht. De film Umut (Hoop) stond in 1999 op het programma van het tribuut aan de grote cineast tijdens het Film Festival van Istanbul. De film is vooral van belang omdat Güney een van de hoofdrollen vertolkt. Hetzelfde geld voor Agit, met Güney als leider van smokkelaars in Oost-Turkije.

LINKS

Internet Filmdatabase

MokumTV wordt niet gesubsidiëerd. Steun MokumTV voor het te laat is: Bankrekening 43.46.97.435 tnv Stichting Mokum Plus Amsterdam.

home | info@mokumtv.nl