Geënqueteerde Turkije-reizigers én (reis)boekhandelaren riepen de door Mohamed el-Fers geschreven reisgids uit tot `de beste gids`. National Geographic Traveler schreef dat deze gids niet alleen 'leest als een roman' maar ook 'een gedegen inzicht in de rijke, soms curieuze historie van Istanbul' geeft.

Istanbul van Mohamed el-Fers bekroond als 'Reisboek van het Jaar'

Istanbul is een van de populairste toeristische bestemmingen geworden. Mohamed el-Fers woonde jaren in Istanbul. In De Gids begeleid hij de lezer op bijzondere wijze langs bekende en geheime plekken die je in geen enkele andere reisgids zult tegenkomen. Als je deze stad aan de Bosporus wil leren kennen ga je niet zonder de uitgebreide en vermeerderde herdruk van wat vele gebruikers en recensenten aanduidden als ‘de beste reisgids van Istanbul’. Een geheel update 2007 pocket-editie van de reisgids die 'de stad een extra dimensie' gaf en het dan ook verdiende te worden bekroond tot `reisboek van het jaar`.

Mohamed el-Fers - Istanbul - De Gids
ISBN 978-90-77814-05-5


National Geographic
Traveler: 'De reisgids Istanbul van Mohamed el-Fers biedt verrassende verhalen en uitgebreide beschrijvingen van de oude stad. Zijn rondleiding leest als een roman en geeft de stadswandelaar een gedegen inzicht in de rijke, soms curieuze historie van Istanbul.

Klik hier voor de televisie advertentie van het boek Istanbul in de USA

In Turkey Travel schreef de Turkse recencent Murat Osmanoglu, zelf geboren en getogen in Istanbul: 'Zijn liefde voor de stad klinkt op elke pagina door....El-Fers weet zelfs bij de overbekende plekken eigenaardigheden te melden die elders niet beschreven worden. Het is vooral de aanvullende informatie over volk en cultuur, die je de stad intens laten beleven. Je verdwaalt niet in het verleden, maar weet waar èn waarom je er bent.''

De NBD/Biblion recentie, speciaal bedoeld voor de Nederlandse bibliotheken, liet weten dat Istanbul van Mohamed el-Fers 'geen reisgids in de gewone zin van het woord kan worden genoemd'. Het oversteeg het genre, waarbij de schrijver zelf als reisgids optreed. Bovendien vond de dienst van de Nederlandse Bilbliotheken het boek niet alleen een prima toeristengids, maar ook 'zeer interessant als achtergrondlectuur'.The Ottoman Film Archives of MokumTV Amsterdam

Ottoman Film Archive of MokumTVSinds 1982 verzamelde Mohamed el-Fers voor de uitzendingen van MokumTV historische fimopnamen uit de periode van het Osmaanse Keizerrijk. In 2006 werd door MokumTV een begin gemaakt met de restauratie en digitalisatie van deze oude filmfragmen. Met als doel deze belangwekkende beelden te conseveren voor het nageslacht en ze wereldwijd toegankelijk te maken via internet. Als eerste kwamen de films met onze unieke bewegende beelden van Zijne Allerkeizerlijkste Majesteit Sultan/Kalief Mehmed V Reshad en zijn opvolger Mehmed VI Vahdeddin in aanmerking. MEER OVER HET OSMAANS FILM ARCHIEF


Recentie Istanbil, De Gids - editie 1993 door De Gouden Horn

Mohamed el-Fers Istanbul, 1ste druk 1992 - ISBN 90-5330-054-6Titel: Mohamed el-Fers Istanbul
Editie 1993 (eerste en tweede druk 224 pagina's).
Categorie Reisgidsen Europa|
Ingenaaid, met foto's van Veronica Divendal, Hans van den Brug, Paul Divendal, Mohamed el-Fers en Maarten Divendal. Kaarten: Wim Jacobs.
Formaat 240 x 118 x 18,5 mm
Gewicht 355 gram
Voorzien van lit. opg. en reg.
Verschenen als deel 6 van de serie Mets' stadsgidsen
Uitgegeven door Jan Mets te Amsterdam.
ISBN 90-5330-054-6 - Prijs f 34,50

Annabelle Parker in De Gouden Horn: Het duurde nogal lang voordat deze reisgids uitkwam: in oktober '92 al besteld, in juni '93 pas verschenen. Maar deze gids is dan wel een 'geheel nieuwe gids' en geen gereviseerde. De reden voor de vertraging is dat er zoveel veranderd is in Istanbul de laatste jaren, aldus de Verantwoording. De historische binnenstad is autoluw, en een nieuwe Galatabrug en tram sieren de Stad.
Wat heeft deze gids van Mohamed El-Fers, die zelf jaren in Istanbul woonde en werkte, de nieuwsgierige reiziger te bieden? De gids is opgebouwd rond zeventien wandelingen. Daarnaast treffen we nog een beknopt overzicht van de geschiedenis van Istanbul aan, met meer accent op de Osmaanse tijd dan op de Byzantijnse, maar dat nemen we de auteur niet kwalijk. Veel wandelingen door het historische Istanbul/Constantinopel hebben de tramlijn als centraal verbindingspunt, "...want geen enkele lijn op aarde voert langs zoveel historische hoogtepunten als deze."

De gids is vermakelijk geschreven met leerzame stukjes voor iedere bezoeker. Wist u bijvoorbeeld dat de spectaculaire race in de James Bondfilm 'From Russia With Love' zich in de cisternen van het Yerebatan Saray Müze afspeelde? Of hoe u beleefd over de prijzen in de Grote Bazaar kunt onderhandelen? Of hoe u moet handelen als u gearresteerd wordt op verdenking van het bezitten/kopen/verkopen van drugs? Of hoe u zich kunt redden in een toilet met mogelijkheid tot wassen met een plastieken fles of kannetje? De laatste twee kwesties kunt u nalezen in het hoofdstuk "Istanbul van A tot Z."

Verder staat er in deze reisgids nog een hoofdstuk over de Prinseneilanden en Yalova, een overzicht van belangrijkste historische data onder de naam "Istanbul eeuw in, eeuw uit", een literatuuroverzicht en een register. 'Istanbul' staat vol mooie zwart-witfoto's en bij de meeste wandelingen staan plattegronden aangegeven. Ik vond het een originele en grappig geschreven gids met nieuwe tips voor mijzelf om uit te proberen.


Recentie editie 2002 door National Geographic

Beste reisgids over IstanbulTitel: Mohamed el-Fers - Een gids
Oorspr. titel: Mohamed el-Fers Istanbul
Editie februari 2002
Categorie Reisgidsen Europa
Ingenaaid, 238 pagina's met illustraties
Formaat 200 x 124 x 19 mm
Gewicht 351 gram
Net als de eerdere drukken voorzien van lit. opg., reg., foto's en krt.
Uitgave in Nederland Mets en Schilt
in België bij Roularta Books, i.s.m. Globe en Knack
ISBN: 9053302409

In 2002 verscheen ''Istanbul - Een gids'' als luxe herdruk. In Nederland bij Uitgevershuis Mets en Schilt, in België bij Globe Roularte, "Eindelijk, na negen jaar, is er dan de herdruk van wat vele gebruikers en recensenten aanduidden als ‘de beste reisgids van Istanbul’, schreef Turkijenet bij het verschijnen van deze luxe internationale uitgave. De warme ontvangst was volgens de recencent van Turkijenet dan ook 'niet verrassend', want: 'Niet zelden verschijnen reisgidsen in deskundigen taal met weliswaar uiterst betrouwbare beschrijvingen en documentaties, maar voor een doorsnee lezer saai en niet gemakkelijk te begrijpen. Bovendien missen deze uitgaven niet zelden vanwege een eenzijdige oriëntatie op deelgebieden de vele facetten die een grote stad te bieden heeft.' De reisgids van El-Fers is 'Istanbul van binnenuit gezien; geschreven door een deskundig auteur die op meeslepende wijze `zijn` stad beschrijft.'

Op Bol.com: 'Wat mij betreft de allerbeste stedengids over Istanbul. Deze gids gaat verder waar anderen stoppen! Maar bovenal degelijke achtergrondinformatie over de geschiedenis. Als je denkt dat geschiedenis saai is, moet je dit boek lezen! Hierdoor komen de plekken die je bezoekt pas echt tot leven!"


Back-to-basic 'Volkseditie' 2007

Titel: Mohamed el-Fers - Istanbul - De Gids
Oorspr. titel: Mohamed el-Fers Istanbul
ISBN 90-77814-05-1 (2006)
ISBN 978-90-77814-05-5 (2007)
Bookland EAN: 9789077814055
Titel: Istanbul, de gids
Auteur: el-Fers, M.
Uitgever: Türkevi/Mohamed el-Fers
Copyright: © 2007 by Mohamed el-Fers. All rights reserved.
NUR-code: 512
NUR-omschrijving: Reisgidsen Europa
Bibliografisch/Index/Geïllustreerd
Aantal pagina's: 292
Verschijningsvorm: Boek
Bindwijze: Ingenaaid
Edition: KomFly 2007
Printed in Turkey
Prijs: € 24.95
Internet verkoop via: www.lulu.com/mokumtv
Specific: www.lulu.com/content/549160
Zie ook: http://istanbul.goedbegin.nl/Geheel vernieuwde, aanzienlijk uitgebreide uitgave van editie 2002. Deze uitgave sluit prima aan op de grote Istanbul tentoonstelling 2006/2007 in de Amsterdamse Nieuwe Kerk en de verkiezing van Istanbul tot Culturele Hoofdstad van Europa in het jaar 2010.
Classic Pocket Size, 4.25" x 6.875" (10.8cm x 17.46cm)

Veyis Güngör van Türkevi: 'Het boek heeft onder de Turkije-reizigers een ware cultstatus verworven. Een generatie Istanbulgangers heeft er deze fascinerende stad beter door leren kennen. De Stadsgids Istanbul is meer dan een praktische wegwijzer of de insider-gids die van de platgetreden paden wijkt. Türkevi Amsterdam is er trots op dat er in nauwe samenwerking met de auteur een geheel gereviseerde en uitgebreide back-to-basic-editie zal worden uitgebracht. In het klassieke pocketformaat, dus ideaal om mee op zak te nemen. Turkevi zal het boek op de eerste plaats via de balie van in Turkije Reizen gespecialiseerde reisorganisaties verspreiden. Güngör: 'Juist daar is de behoefte aan een goed en goedkoop reisboek het grootst, in deze tijd van last minute reizen.'

National Geographic

National Geographic traveler okt/nove 2005: Istanbul
'De reisgids Istanbul van Mohamed el-Fers biedt verrassende verhalen en uitgebreide beschrijvingen van de oude stad. Zijn rondleiding leest als een roman en geeft de stadswandelaar een gedegen inzicht in de rijke, soms curieuze historie van Istanbul.'
National Geographic Traveler
Pag. 88 okt/nov 2004.

Recentie 28 maart 2002 voor Surinaamse Weekblad en Turkijenet

Annabelle Parker in Gouden Horn

Biblion recensie S. Tut bij Buna Boeken

Recensenten op Bol.com

De Noord Nederlandse Boekhandel

Toplijst beste Nederlandse reisgidsen over Istanbul.

Voor het theater schreef El-Fers het ´Amsterdams Mirakelspel´ en ´De Zaak Schnitke´ (premiére voorafgaande aan de Alfred Schnitke opera ´Life with an idiot´ in aanwezigheid van de componist en H.M. koningin Beatrix en Z.K.H. prins Claus der Nederlanden).

Meer publikaties van Mohamed el-Fers verschenen o.a. in het Turkse weekblad Dunya, De Nieuwe Revu, Algemeen Dagblad, De Groene Amsterdammer (serie De islam in Europa), De Staatskrant, Essendie etc.

Some other books Mohamed el-Fers published:

 • Mehmed VI, biografie laatste Osmaanse sultan (1991) ISBN 90-5330-023-6
 • Mevlânâ (1992) ISBN 90-5330-049-X
 • Jacques Brel (1994, 1996 en 1998) ISBN 90-5330-245-X / ISBN 90-5312-113-7
 • Oum Kalsoum (1991) ISBN 90-5330-037-6
 • Columbus (1991) ISBN 90-5330-032-5
 • Bob Marley (1991) ISBN 90-5330-015-5

and some films by Mohamed el-Fers on DVD:

 • Mevlana (Hypnotic Trance Dance, complete ritual) DVD TM 04-1
 • Oil over Europe-I (Turkish Oil Wrestling) DVD TM 04-2
 • Mehter in Holland (Ritual Music by the Janisari) DVD TM 04-3
 • Maria in de Koran (bonus: Mirakel van Amsterdam, Ida Peerdeman interview) DVD TM 04-4

Istanbul, Culturele hoofdstad van Europa de serie van MokumTV verschijnt in 2007 op DVD, in aansluiting met een nieuwe uitgave van de veel geprezen reisgids Istanbul van dezelfde auteur en de grote Istanbul-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Op deze DVD ook het restauratieproject

MokumTV's Vintage Film
ISTANBUL

El-Fers has immersed himself in the film legacy and the pioneers of Ottoman Empire imagery. The history begins with the invention of photography and its early days in Istanbul, from the spread of the daugerreotype and calotype methods, used by Three brothers of Armenian heritage, Horsep, Vichen and Kevork Abdullah, the Findikli Abdullah Freres, appointed court photographers to Sultan Abdul Aziz in 1862, a position they retained under Abdul Hamid II. Active into the 1890's, they photographed throughout the Ottoman Empire. As did Vassilaki Kargopoulo, Edouard de Caranzam and James Robertson and the arrival of the first wave of traveling photographers. in Istanbul. The intense Orientalism of the Ottoman Empire and the scenic splendors of Istanbul proved to be such powerful inspirations for Western photographers such as Robertson, John Shaw Smith, and Alphonse Durand. They were also financial motivations, given that "Britain and France's political and economic interests in the Middle East in particular stimulated popular curiosity about the region, thus providing enough of a source of demand…for works dealing with Orientalistic themes that artists and authors could be assured of making a living by supplying them."

 • Restorated: 4th of June 1918: The crowning of Mehmed VI Vahdeddin as last Sultan of the Ottoman Empire and the 100th Caliph of Islam.

Mutt and Jeff in Constantinople (1913) Directed by Bud Fisher, Animation / Short Country: USA Black and White Silent.

Elia Kazan, known for his creative stage direction, was born Elia Kazanjoglous in Constantinople in 1909. A truly pioneering Hollywood director, came to America as a small child, Kazan fell under the spell of the theater as a young man, acting in New York's avant-garde Group Theatre troupe and eventually becoming a director whose Broadway triumphs included the original productions of "The Skin of Our Teeth," "All My Sons," "A Streetcar Named Desire," "Cat on a Hot Tin Roof"and "Death of a Salesman. Kazan in the late 1940s and early 1950s helped blaze trails into the largely uncharted territories of social consciousness and cinematic naturalism, turning out some of the era's most memorable movies and influencing subsequent generations of filmmakers. He directed the film version of A Streetcar Named Desire (1951) and received two best director Academy Awards, for the films Gentleman's Agreement (1947) and On the Waterfront (1954). He has written many films about immigrants, such as America, America (1963). These films are based on his novels. Kazan's autobiography, published in 1988, is entitled "Elie Kazan: A Life". His son, Nicholas Kazan, is a screenwriter who was Oscar-nominated for Reversal of Fortune (1990) and made his directing debut with Dream Lover (1994).

Indeed, portraits of exotic personages in Turkish costumes, along with the mosques and minarets proved popular fodder for the late 19th-century picture-makers. James Robertson's photographic views of Constantinople earned him just renown, Robertson's official occupation--as chief engraver for the Ottoman mint, where he designed many of the coins of the realm.

Photography was thus a sideline for the likes of Robertson, but he and other Western pioneers were paralleled in their efforts by the Ottoman court photographers who began to define the Istanbul style. The most accomplished of these was Vassilaki Kargopoulo, who prevailed over such potent rivals as the Abdullah, Gulmez, and Sebah studios to become Chief Photographer of the Ottoman Court in the late 1870s. Kargopoulo and his peers benefited greatly, of course, from Frederick Scott Archer's invention of the wet collodion method of photography, which allowed for convenient paper reproductions of images.

And so images of Turkish commercial and domestic life, street-sellers, and the variety of scenic wonders became common place, many of them superb in detail and atmosphere. The Imperial Family, statesmen, Ottoman celebrities, palaces, everyday life, the city and the sea. The panoramas of Istanbul, the Topkapi palace and the Asian shore of the Bosporus, taken from such vantage points as the Beyazit and Galata towers, all .reveal to us lost worlds and are truly magical.

If interested in vintage pictures of Istanbul, see "The Photographers of Constantinople" by Bahattin Oztuncay. Two Volumes. Published by Aygaz A.S., Istanbul, December 2003; ISBN Nos. 975-296-052-9; 975-296-053-7; ISBN Set No. 975-296-051-0. 735 pages; no price indicated.


Verkiezing Beste Reisgids Istanbul

Geënqueteerde Turkije-reizigers én (reis)boekhandelaren riepen het boek uit tot `de beste gids van Istanbul`. In juli 1994 verscheen een bifolium met een lijst van beste Nederlandse reisgidsen over Istanbul. De uitslag verscheen ook in nummer 2/1994 van Gouden Horn.

1 Istanbul / Mohamed El-Fers (Jan Mets)
2 Istanbul / Robert van den Graven (Elmar)
3 Istanbul / diverse samenstellers (Standaard)
4 Neem nou Istanbul /Joost Schipper (Bruna)
5 Dominicus Istanbul / Herman Beliën (Gottmer)
6 Istanbul / diverse samenstellers (Cantecleer)
7 Istanbul / Barnaby Rogerson (Gottmer)
8 Istanbul en Noordwest Turkije / Marc-Henry Lebrun (Standaard)
9 Istanbul, poort naar de Oriënt / Turhun Can (Orient Yayinlar)
10 Klassiek Turkije en Istanbul / John Freely (La Rivière & Voorhoeve)
11 Byzantium, Constantinopel, Istanbul / Dogan Gümüs (Dogü Yayinlar)
12 Istanbul / Rainer Pöschl (Marco Polo)

OP NUMMER 1 STAAT TERECHT Istanbul van binnenuit gezien; geschreven door een deskundig auteur die op meeslepende wijze `zijn` stad beschrijft. Het is meer dan een reisgids. 'Het boek geeft de stad een extra dimensie en verdient het in het Turks te worden uitgegeven,` meende het Turks-Nederlands Academisch Gezelschap, en bekroonde het tot `reisboek van het jaar`.

Commentaar van Annabelle Parker in Gouden Horn: De gids van El-Fers (nog wel van Mets!) vind ik ook erg goed: een insider schreef hem, en daarom is het een unieke en enthousiaste gids. Zelf heb ik echter gebruik gemaakt van de Dominicus-reisgids. De nummer 1 van El-Fers was nog niet verschenen. Nr 8, de 'poort naar de Oriënt', is in Istanbul zelf te koop in vele talen en een beetje te felle kleurtjes. Misschien is de inhoud iets minder gekleurd.


Naast de Stadsgids Istanbul in boekvorm zal er ook een DVD Istanbul verschijnen, door de auteur gemaakt aan de hand van het bekroonde reisboek en geproduceert door Veyis Güngör. Bekijk de video van het optreden van het orkest van de Osmaanse Sultan voor het Koninklijk Paleis op de Dam.

Istanbul tentoonstelling De Stad en de Sultan in Nieuwe Kerk

Zaterdag 16 december 2006 t/m half april 2007
De Nieuwe Kerk/Dam/dagelijks van 10 tot 18 uur, donderdag tot 22 uur.
Instaprondleidingen Iedere zaterdag en zondag om 14.00 uur. Gratis voor bezoekers.
Publieksinformatie Informatielijn 020-638 69 09
Bijna 300 topstukken uit de Ottomaanse periode van Turkije zijn vanaf half december gedurende vier maanden te zien op een spectaculair door de architecten Kossman en De Jong vormgegeven tentoonstelling. Een productie van De Nieuwe Kerk in samenwerking met het Topkapi Museum, Turkish and Islamic Art Museum en het Sadberk Hanim Museum.

Het bezoek aan de tentoonstelling is een wandeling door het rijke verleden van de Osmaanse sultans. Te zien zijn o.m. hoogtepunten van de Osmaanse kunst zoals portretten en kaftans van de sultans, miniaturen en schilderingen van belangrijke momenten uit de geschiedenis, tapijten, geschenken aan de sultan, sieraden, religieuze relikwieën, marmeren tulbanden, mystieke objecten, hoogtepunten uit literatuur en wetenschap, fraaie kalligrafie, keramiek, waterpijpen en muziekinstrumenten. Al deze bijzondere voorwerpen zijn terug te vinden in de wandeling langs ruim 10 gebouwen (o.a. de bazaar, koffiehuis, hamam, tekke, moskee en harem) die architectenbureau Kossman & DeJong plaatst in de majestueuze middeleeuwse kerk, gecombineerd met oude en nieuwe filmbeelden en bijzondere Osmaanse muziekfragmenten. In De Nieuwe Kerk verrijst zo een stad met verschillende gebouwen waarin vele onderwerpen van de rijke Osmaanse geschiedenis van Istanbul aan bod komen.

Na de verovering van Istanbul in 1453 bouwde sultan Mehmed II een paleis op de landtong waar de Bosporus en de Gouden Hoorn samenkomen. Hier werd zo’n 60 hectare grond voor vrijgemaakt. Het enige bouwwerk dat bleef staan, was de oude Byzantijnse kerk van de Heilige Irene, die voortaan dienst zou doen als arsenaal van het paleis. Het paleiscomplex bestaat niet uit één monumentaal gebouw, maar uit een aaneenschakeling van grote en kleine gebouwen, tuinen, binnenpleinen en poorten. Door de Keizerlijke Poort betreedt men de buitenhof, of de eerste binnenplaats. Op deze binnenplaats bevinden zich instellingen als de ziekenboeg, magazijnen, paardenstallen en slaapzalen. Vervolgens komt de tweede binnenplaats, toegankelijk via de Middenpoort, voor een select aantal personen. Dit brede plein wordt afgesloten door de keukens van de serail. Tegenover staat de zittingszaal van de divan (raad van state). Hier vonden allerlei indrukwekkende ceremoniële gelegenheden plaats, zoals de soldijbetaling aan het elitekorps van janitsaren en de audiënties van buitenlandse ambassadeurs. De monarch nam dan plaats op zijn troon in de troonzaal direct achter de Poort van het Geluk, de toegang tot zijn privé-vertrekken. De sultan ontving de vreemdelingen dus op de grens van zijn openbare en particuliere bestaan.

Nederlanders aan het hof
De oudste betrekkingen tussen Nederland en Turkije dateren uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De handel op de ‘Levant’, het oostelijke Middellandse Zeegebied, verplaatste zich van Antwerpen naar de havens in het Noorden. Vanaf de 17de eeuw waren de Turken dan ook te vinden op de Amsterdamse koopmansbeurs. De handelscontacten werden uitgebreid en in 1611 vertrok de eerste ambassadeur, Cornelis Haga, naar Istanbul. Hij vestigde zich in de Europese wijk, in een paleis op de plaats waar tegenwoordig nog steeds het ambassadepaleis staat. Nederland heeft sindsdien goede betrekkingen met Turkije onderhouden. Een lange reeks van ambassadeurs en consuls in Istanbul, Ankara en veel andere handelscentra heeft daarvoor zorggedragen.Een voorname rol op de ambassades en consulaten werd gespeeld door de dragomans. Zij waren deskundig op het gebied van Ottomaans recht en gebruiken en waren essentiële sleutelfiguren in het diplomatieke verkeer met het Osmaanse hof.

 • In MokumTV uitzending 262 (13 september 2003) hadden we een interview met Eveline Sint Nicolaas over de tentoonstelling die zij in het Rijksmuseum samenstelde over de ambassadeur aan het hof van de Osmaanse sultan. Net als de paus had ook de Turkse sultan had een soort tiara, in de vorm van drie tulbanden. Met beelden van het Sultanale Janitsarenorkest (de Mehter) voor het Koninklijk paleis op de Dam.

Istanbul, culturele hoofdstad van Europa 2010

Voor Amsterdammers (en de rest van Nederland) is Turkije de favoriete vakantiebestemming. Parel in de kroon van schitterende Turkse steden is ongetwijfeld Istanbul, het vroegere Constantinopel. Een jury van Europese experts onder leiding van vpprziiter Sir Jeremy Isaacs kozen in april 2006 de stad uit als Culturele Hoofdstad van Europa voor het jaar 2010. Naar verwachting zal de voordracht in november worden bekrachtigd door de Europese ministers van cultuur. MokumTV wcht daar niet op en toont U de eerste beelden van de zojuist opgenomen HDV documentaire aan de hand van de bekroonde reisgids Istanbul van auteur Mohamed el-Fers. Deze reisgids verschijnt binnenkort opnieuw in een geheel gereviseerde en verbeterde herdruk, samen met deze door de auteur geregiseerde en door Veyis Güngör geproduceerde HDV DVD.

ENGLISH:
European Capital of Culture 2010

The significance of the choice of Istanbul as European Capital of Culture for 2010 is more than cultural, says Mohamed el-Fers, autor of the award-winning travelguide on this Turkish city. " Istanbul is not only European, but the Worlds leading Capital of Culture since Constantine the Great transferred the capital of the Roman Empire from Rome to the Bosphorus. The nomination, made by a jury of European experts, came just in time, as due to new regulations, adapted by the European Council, It was the last opportunity for Istanbul to gain this title, expected to be confirmed by EU culture ministers next November.

El-Fers, from Amsterdam: "Knowing this city is loving this city. That not only tourists, but also the inhabitants themself love their city, is clear. Just notice the facr that the Istanbul bid was not initiated by gouvernment or municipality, but by Istanbuli citizens."

Beside a dozen of books on history, his only guidebook reflects Mohamed el-Fers' 11 years he lived "in the shadow of the Hagia Sophia."

According to BBC's Oana Lungescu in Brussels there were some tears from the Turkish delegation when Sir Jeremy Isaacs, the chairman of the selection panel, made his announcement. The reason for the panel's choice, he explained, was not only the well-known fact that Istanbul lies at a geographical cross-roads with Europe and has interacted with European civilisations for centuries. The city's bid, he said, was well prepared and highly effective. "Interestingly, the Istanbul application, the bid, did not begin either with the government of Turkey or with the government of the city of Istanbul, but with groups of public-spirited citizens, who took into their own hands the initiatives of leading their city towards this bid," he said. "As a consequence, groups of people within the city own the bid in their own right. "They told us of the different elements that went to make up their bid, of their dialogue that they intend with Europe on issues which we share and on differences that distinguish us," he added.

Istanbul has beaten the Ukrainian capital, Kiev, Pecs, in south-eastern Hungary and Essen in Germany's industrialised Ruhr Valley.for the third nomination as European capital of culture for 2010.

Kiev only started preparing its bid about a year-and-a-half ago. In fact, the idea originally came from members of the European Parliament, who had observed the contested presidential elections in December 2004 and the Orange Revolution that followed. EU flags were waved in Kiev along with those of Ukraine, to show the country was looking westwards. But the short preparation period took its toll, Sir Jeremy explained. "They had less to say to us about the actual events of 2010 than other cities might have done. But they put forward to us passionately and urgently their city's desire to be considered as a living part of European culture," he said.

There is little doubt that the bids from Istanbul and Kiev are part of intense lobbying from Turkey and Ukraine to be recognised as truly European countries which deserve to be part of the EU too. Turkey is a formal candidate country, which started membership talks last year, while Ukraine is currently treated by the EU as a close and valued neighbour, but no more. Sir Jeremy denied, however, that the choice of Istanbul was political. The panel concentrated only on cultural criteria and chose the city that had made the most impact, he said. Western people will see the true Turkey, because there are some prejudices, some disinformation.

Dilek Istar Ates, one of the Istanbul supporters, could barely contain her emotion. "At first, emotionally, it's really important for us. Spirits will go up... Western people will see the true Turkey, because there are some prejudices, some disinformation. This will disappear with Istanbul, capital of culture 2010," she said. It may be rather optimistic to think that prejudice about Turkey in western Europe will disappear by 2010. But the title allows the chosen cities to draw more tourists, improve access to cultural events and boost infrastructure. Past capitals like Glasgow in Scotland, Lille in France and Salamanca in Spain, took the opportunity to revamp city centres and market themselves as tourist magnets. However, after 2010, cities outside the bloc can no longer apply. So this was the last opportunity for Istanbul and Kiev to gain the title European capital of culture, though few dispute that both remain great European cities regardless of the outcome.
Story published April 11, 2006

Istanbul by Mohamed el-Fers (1993, 1994, 1999, 2006) ISBN 90-5330-054-6


ZELFDE AUTEUR

Lourdes aan de Amste

Wiet is zo slecht nog niet

Alle publicaties van MokumTV bij Scribd

Istanbul de reisgids

Oum Kalsoum biografie

Jacques Brel biografie

Koop nu: Bob Marley

Encyclopedie Hollandse Heiligen

Hollands Glorie Snackbarboek

Friese Mirakels

De laatste Sultan Mehmed VI Vahdeddin

Amsterdammer Almanak 2010

Haarlemmer Almanak 2010

Kirkpinar - All about Turkish Oilwrestling

Sinds Stella Braam ben ik een Grijze Wolf

De Mariabode

Amsterdam apparitions

Mevlana Rumi biography

Lourdes Travelguide

MokumTV op Boomerang


al bezoekers van deze site

All Rights Reserved - © MMVII Stichting Mokum Plus Amsterdam