KUNSTKAKKERS

Haar aanstekelijke gejodel oversteeg meerdere malen een generatiekloof. Inplaats van een relkwie uit grootmoeders tijd te worden, herrees Olga keer op keer als een Fenix uit de as van oubollig antiek.

Dit alles zonder enige concessie te doen ten opzichte van die zogenaamde 'serieuze muziekkenners', de kunstkakkers die dachten te kunnen bepalen wat goede smaak is.

Deze kleffe kunstkliek beschouwde jodelen als iets dat je deed als je met je ballen op de stang van je fiets terecht kwam.

Hoe anders was dat in landen die kunnen bogen op een echte muziekcultuur.

In Oostenrijk vierde ze triomfen in het Mozartheum van Salzburg.

Probleemloos zingt ze zonder microfoon voor zalen met meer dan 1000 man.

Bariton Dietrich Fischer-Dieskau was groot bewonderaar van Lowina.

In Duitsland jodelde ze supersterren als Sarah Leander finaal van het podium.

In een Italiaanse televisieshows baart ze opzien als ze zich laat omringen door een stoer mannenballet in traditionele lederhosen.

Overal kon het publiek rekenen op een daverende jodelshow.

Haar 'werkkleding', een dirndljurkje en Alpenpruik is ze tot op het allerlaatst trouw gebleven.

Ook in operazalen, discotheken, homobars en rocktempels.

Olga was een ras-artieste en groot comedienne, die met schijnbaar hetzelfde gemak optrad in een Huis van Bewaring, een zaal vol probleemjongeren, een leernichtenbar als op een sjiek regeringsgala in Wenen.

OLGA'S JAREN...

1924
Olga Lowina wordt geboren in de Nederlandse zoutstad Boekelo, ongeveer acht kilometer ten Zuidwesten van Enschede.

1994
Overlijdt op 4 april 1994 aan kanker in een Rotterdams ziekenhuis.

Olga's muziek blijkt steeds weer nieuwe mensen aan te spreken, ook tien jaar na haar dood.

 

30 jaar lokale tv in amsterdam

Lourdes aan de Amste

Wiet is zo slecht nog niet

Alle publicaties van MokumTV bij Scribd

Istanbul de reisgids

Oum Kalsoum biografie

Jacques Brel biografie

Koop nu: Bob Marley

Encyclopedie Hollandse Heiligen

Hollands Glorie Snackbarboek

Friese Mirakels

De laatste Sultan Mehmed VI Vahdeddin

Amsterdammer Almanak 2010

Haarlemmer Almanak 2010

Kirkpinar - All about Turkish Oilwrestling

Sinds Stella Braam ben ik een Grijze Wolf

De Mariabode

Amsterdam apparitions

Mevlana Rumi biography

Lourdes Travelguide

MokumTV op Boomerang

 

 
 
-
NOG GEEN STANDBEELD VOOR OLGA LOWINA IN AMSTERDAM
Artist-impression hoe het had moeten worden. Bron: de Staatskrant).

Standbeeld voor Olga Lowina op de ElandsgrachtIn 2004 was het tien jaar geleden dat de Hollandse jodellegende Olga Lowina (1924-1994) stierf. Het was de bedoeling dat binnenstadwethouder Els Iping op 4 april 2003 een standbeeld van Olga Lowina zou onthullen op de Amsterdamse Elandsgracht, naast o.a. Johnny Jordaan en Tante Leen.

Het standbeeld is er (nog?) niet gekomen. De beheerder van de beeldentuin wenste het daar strikt Amsterdams te houden. Van het in zijn kelder verzamelde brons zou niet de in het Twentse Boekelo geboren Olga, maar de éénbenige bassist Manke Nelis worden gegoten.

Wat overigens niets zegt over de nimmer tanende populariteit over "Die einzige professionelle holländische Jodlerin!". Volgens de bekende Amsterdamse vinyl-platenzaak Eargazm (of is het nu Eargasm?) in de Amsterdamse Haarlemmerstraat zijn oude platen van Olga in een paar uur weg zodra ze in de bakken staan. Hetgeen ook bij de "Joodsche Lampenkraam" op de maandagse Noordermarkt het geval blijkt te zijn. Eigenaar Sit Henry Ree, een van de weinige handelaren die nogt jiddisch spreekt: "Olga ist geween as gehabt" (Olga is gelijk weg als ik haar heb).

Jodelen is een heel aparte manier van zingen. Het wordt vooral in de bergen gedaan. Je wisselt daarbij heel snel tussen hoog en laag zingen. De oerkreten van vrolijkheid in combinatie van opgewekte muziek waar je van gaat "huppelen". De zangeres veroorzaakte diverse Jodelrages. Deze Jodelgekte beperkte zich niet alleen tot Nederland. Tot op heden geld ze ook in het Jodelland bij uitstek, Oostenrijk, als een van de allergrootste. Olga werd dan ook het ereburgerschap van Steinach verleend.

De uit de Boekelose zoutmijnen opgetrokken Olga Lowina was al 'camp' toen het woord nog moest worden uitgevonden!

In Nederland werd de 43-jarige Olga na een in het slof geraakte internationale carrière op 9 oktober 1967 plotseling weer 'hip'. Dit na een historisch optreden in het baanbrekende VPRO-programma "Hoepla'. Het was niet vanwege Olga's optreden dat deze uitzending goed was voor veel internationale publiciteit en vragen in de Tweede Kamer. Dat kwam door het optreden van Phil Bloom. Wel inspireert ze de groep Focus tot het nummer Hocus Pocus (Jodelihi jodelihi johoho).

In Oostenrijk werd Lowina in 1978 tot ereburger van de plaats Steinach, het Nashville van het alpenjodelen, benoemd.

In Nederland erkent weer een heel nieuwe generatie het opmerkelijke talent van Olga. In 1988 staat ze in de 'Nationale poptempel" Paradiso voor een uitverkochte zaal.

Een ondergrondse zoutberg

Olga heette eigenlijk Olga Musters en had 4 broers en 2 zussen. Haar vader was chef-stoker op de zoutfabriek in Boekelo. De naam Olga dankte ze aan haar vader. Toen pa en ma naar een naam voor de nieuweling zochten staarde pa naar de kachel. Deze was van het merk OLGA. Op een gegeven moment zei hij: "Ik weet het, als het een meisje is heet ze Olga".

Haar broers vormen de muziekgroep de Krontjong Serenaders. Hollanders wierpen zich massaal op Indonesische krontjong. Daarnaast spelen ze ook Hawaiian en Country and Western, in navolging van de razend populaire Kilima Hawaiians. Een van de broers, verantwoordelijk voor het jodelen in de cowboy liedjes, kreeg de baard in de keel.
Zus Olga bleek de reddende engel.
"Ik jodelde altijd met hun mee en ontdekte plotseling dat ik had wat er nodig was om in deze stijl te zingen."

Als tienjarige mocht Olga op Lagere School in Boekelode echo doen in het lied "Langs berg en dal". Jaren later zal ze het nummer in duet met zichzelf opnemen en het zou tot aan het einde van haar carriere een van de hoogtepunten in haar optreden vormen.

Op haar vijftiende stond ze voor het eerst op de bühne. Haar artiestennaam paste wonderwel bij haar jodelcarriere, door veel mensen geassocieerd met Lawine. In werkelijkheid stamt de naam uit de krontjong-tijd en vormde zich naar de plaats Lowina aan de noordkust van Bali in Indonesië.

In 1946 ontmoette Olga haar latere man Lou van Putten. Onder de naam Lou Marti bekend als muzikale clown en impressario. Ze werden verliefd, hoewel Lou 15 jaar ouder en getrouwd was. En ook al 7 kinderen had. Toch stond dit hun liefde niet in de weg. Samen kregen ze dochter Louwina (Loes) en zoon Loek van Putten. Dochters doopnaam is een combinatie van haar vader's naam Lou en haar moeders artiestennaam Lowina. Hun wiegje staat op het podium terwijl moeder het publiek, dat nog nooit op vakantie was geweest, voorgaat naar de exotische wereld van lederhosen, Alpenhornen, koeien met bellen. Na de oorlog had Nederland de buik vol van tulpenbollen en wilde ze edelweiss.

In de na-oorlogse jaren had het vlakke Nederland een fascinatie voor alles wat maar bergen had. Olga ging

Haar man voorzag Olga van nieuwe liedjes of vertaalde de mooiste jodelliederen voor haar. Als in 1948 bij Decca haar eerste plaat verschijnt is dit een onmiddellijk succes. Op de a-kant staat het Echo Alpenlied / Ik hou van de bergen en op kant b: Meisje uit Tirol / In de bergen. Op haar eerste plaat wordt ze begeleid door het Silvestri-Kwartet, een mandoline ensemble het onder leiding van Aad Weeda.

Bij haar volgende platen wordt Olga terzijde gestaan door een komplete kapel. Daaruit onstaat onder leiding van accordeonist Johan Holzshuizen (John Woodhouse) de Edelweisz-Kapel.

Hiermee zet Olga half Nederland aan het jodelen. Ze treed er mee op voor de Vara-radio en maakte een grote tournee door heel Nederland.

In 1950 heeft ze haar eerste nummer 1 hit "Lach als de zon schijnt". In 1951 weet ze de Tennessee Waltz van Patti Page van de eerste plaats te drijven met haar tweede hit "Hoog op de Alpen". Net als eerder de Kilima Hawaiians krijt nu Olga Lowina een golf navolgers, waarvan de Alpenzusjes.

De Boekelose jodelt in haar dirndljurk in één adem ook België, Luxemburg en Duitsland plat. Olga is al snel regelmatig in heel Europa op televisie te zien. In deze periode viert ze haar grootste successen in Zwitserland. In 1957 houdt Peter Büsers' Sankt Gallener een populariteitsonderzoek. Tot ieders verbazing eindigen de onverslaanbaar geachte jodelgodin Gretl Perelli achter Olga Lowina. De Hollandse kreeg evenveel stemmen als de nummer twee en de nummer 3 (Maria Hellwig) samen!

Verschillende generaties groeien op met het fenomeen Lowina. Moeiteloos wisselde ze in stijlen en combineerde het "Appenzeller" en "Zillertaler" jodelen met het zogenaamde Franse jodelen. De stijl uit het Franse deel van Zwitserland vond ze "een warmere manier van jodelen." Olga Lowina hield er van haar publiek te geven wat het wilde. Onder haar fans telt ze prinses Armgard (moeder van prins Bernhard), Johnny Hoes, Johnny Jordaan, accordeonist Johnny Meijer en de Duitse schlagerzanger Freddy Quinn.

Olga Lowina flyer MokumTV 1994In Nederland beleeft de 43-jarige Olga een gigantische come-back dankzij haar historische optreden in de het baanbrekende VPRO-programma "Hoepla'. In 1988 jodelt ze in een uitverkocht Paradiso. Wie dacht dat Olga de toppen van haar roem wel bereikt had.

In 1993 lijkt er met Tyrolis Records en de cd Ozejodletzo (staat voor 'O, ze jodelt zo') een nieuwe succesperiode voor de Jodelkeizerin aan te breken. Dankzij deze grammofoonplaat en lokale Amerikaanse radiostations verovert Olga met name de zuidelijke staten.

Er staat een Amerikaanse trip op het programma als het noodlot toeslaat.
Olga krijgt te horen dat ze kanker heeft.

Op 4 april 1994 sterft ze op 69-jarige leeftijd in een Rotterdamse ziekenhuisbed.

Haar dood werd in het buitenland o.a. in een enorme bierhal tijdens een "Zillertaler Heimatabend" herdacht.

Datzelfde jaar maakt MokumTV een come-back op de Amsterdamse kabel. In deze eerste 'legale' uitzending via Salto herdachten we de een paar maanden eerder gestorven Olga Lowina.

Inclusief haar eerste single nam Olga in totaal 86 titels op. Kort na haar dood bracht Johnny Hoes postuum de verzamel-cd Het Beste Van Olga Lowina uit.

MOHAMED EL-FERS

Queen of Camp
Olga Lowina klinkt over berg en dal

3am over Olga

Bart Plantenga schrijft over Olga in het 3am Magazine:
She once said "I have an iron throat, I don't need a microphone, and I have the stamina to sing for hours." She was indeed one of those sturdy Wagnerian operatic-looking belters, in full Tirolean costume who deep into her 60s was still able to amaze people with her vocalizing prowess, an untutored singing voice of crystal. But it wasn't all prowess and volume. The self-effacing reminiscences of Olga Lowina, uncrowned queen of yodeling, resemble something like bemused pride, as if she'd been handed a gift that she never quite knew how to explain. She often performed in front of audiences of 1000 or more without the aid of a microphone. She once said that "you don't need to cop an attitude just because you were born with a particular talent."

Bart Plantenga has been a DJ for 16 years (in Paris, NY, and now Amsterdam) and wrote a book about yodeling.

Steinach
Die einzige professionelle holländische Jodlerin! We willen met MokumTV naar Steinach, want in elke biografie van Olga staat vermeld dat zij in 1978 tot ereburger van Steinach werd benoemd. Maar welk Steinach precies? Er zijn verschillende plaatsen in Duitsland en Oostenrijk met de zelfde naam.
We schreven er een aantal aan en tot nog toe kunnen we alleen zeggen waar Olga het niet was. Niet in Steinach in Thüringen, van waar I. Hofmann van het Fremdenverkehrsbüro Steinach / Thür liet weten: leider ist uns nichts über Frau Olga Lowina bekannt und Sie ist auch nicht Ehrenbürgerin in unserem Steinach in Thüringen. Vielleicht aber in einem anderen Steinach, in Deutschland gibt es mehrere Städte mit diesem Namen. Van het Tiroolse Steinach am Brenner (in het Wippdal) liet Bürgermeister Hildegard Heidegger ons weten: Wir teilen Ihnen mit, daß Frau Olga Lowina nicht Ehrenbürgerin der Marktgemeinde Steinach a.Br. ist. Hetzelfde kregen we te horen van Sabine Obert uit Steinach im Kinzigtal: es muss sich hier wohl um eine Verwechslung handeln. Frau Olga Lowina ist keine Ehrenbürgerin von Steinach im Kinzigtal. Het zelfde verhaal van Daniela Spiess, stadssecretariaat van CH-9323 Steinach in Zwitserland: Wir teilen Ihnen mit, dass Olga Lowina nicht Ehrenbürgerin von Steinach ist.
We blijven zoeken naar dat Steinach waar Olga het wel was..

2003: 10 jaar na Olga's dood
De dood van Jodelegende Olga Lowina was internationaal nieuws en werd bekend gemaakt op de Luxemburgse Duitse en Oostenrijkse televisie. De Berliner Zeitung schreef bij haar heengaan: Olga Lowina - Die einzige professionelle holländische Jodlerin ist im Alter von 69 Jahren gestorben. Lowina entfesselte in den 50er Jahren eine wahre Jodelrage in den Niederlanden. Sie nahm insgesamt 86 Titel auf, mit denen sie auch in Belgien, Luxemburg und Deutschland Erfolg hatte, darunter "Bij ons in de bergen" (Bei uns in den Bergen). H
eel mooi, al ontbreekt het altijd op verzamelelpees.

Zie ook de Olga Lowina Quiz

Olga bij MokumTV
Dank aan Rawbear uit het Verre Oosten. Misschien kunt U ons meer over Olga vertellen. Beschikt U over Mp3tjes of video-opnamen van Olga Lawina? Laat ons er voor zorgen dat haar vele fans in Amsterdam er ook van kunnen genieten!

Chinees Jodelen
Op 4 januari 03 eindigde het tv-programma Rolf's Antwoord apparaat met een nummer van een chinees die iontdekt was in Oostenrijk omdat hij zo goed kon jodelen. Hij zong een interpretatie van Olga Lowina's In tirool, de b-kant van haar successingle Als ik 's morgens naar het dal toe ga (Fontana, 266104 TF)

En in Holland?
Op 19 mei 2001 werd het geheel verbouwde hotel-restaurant "De Vijfsprong in het centrum van Bakkeveen heropend als Jodel Lowina, een naar Olga vernoemd "Alpen Schnitzel Restaurant". Bakkeveen ligt in het Zuidoosten van de provincie Friesland, in de 3-hoek Assen - Drachten - Groningen. Niet ver van Boekelo, waar Olga het levenslicht zag.

Meer jodelen?
Er is een prachtige site vol mp3 jodelmuziek.

Een on-line cursus jodelen en nog een on-line cursus jodelen.

Het EK jodelen in de Efteling.

Met dank aan

  • Jeffrey P. Lieuwen
  • De Stichting Salto Omroep Amsterdam
  • Café De Kuil,
    Oudebrugsteeg 27
  • Archief voormalig Edison Theater Elandsgracht
  • De Joodsche Lampenwinkel aan de Noordemarkt t/o 18
  • Vinylspeciaalzaak Eargazm (of Eargasm?) aan de Haarlemmerstraat.

Steun MokumTV
Natuurlijk hopen we van harte dat U het ongesubsidieerde MokumTV zult steunen

FROM http://ffx.germantightleather.com/int.htm

Lederhosen jodeln

Wenns um Lederhosen und Jodler geht
German tight leather pants magazine - ENGLISH VERSION

Kultkleidungsstück Nummer eins ist die Lederhose - Kultmusic Nummer eins ist das Jodeln
Statue for Olga Lowina between Dutch legends

Artist vision
AMSTERDAM - Olga Lowina died almost ten years ago, and now gets a statue in Amsterdam. Not the only city in the run to hail one of the best known Dutch singers in yodel. Her infectious yodeling exceeded generation gaps. Anytime she almost turned to be a relic from grandmothers time, she raised as a Phoenix from the axis of antiquity. Despite lacking any respect of that so-called 'serious music connoisseurs', she turned out to be one of the greatest ever. In at least five countries Olga Lowina firmly fixed good taste in what yodeling had to be, pleasing millions over decades..
Da springen Waldarbeiter in pralle Lederhosen durch die Gegend und jodeln, trinken eine Maß nach der anderen und sprechen einen Dialekt, den man nirgendwo sonst in versteht. Die Mischung aus Tradition.

FROM http://ffx.peitschmusik.htm


 

HOME
Deze site is gemaakt door MokumTV
All Rights Reserved - Stichting Mokum Plus Amsterdam
MMIII en MMVI by MokumTV

 

Totaal bezoekers van deze site