30 jaar lokale tv in amsterdam

Lourdes aan de Amste

Wiet is zo slecht nog niet

Alle publicaties van MokumTV bij Scribd

Istanbul de reisgids

Oum Kalsoum biografie

Jacques Brel biografie

Koop nu: Bob Marley

Encyclopedie Hollandse Heiligen

Hollands Glorie Snackbarboek

Friese Mirakels

De laatste Sultan Mehmed VI Vahdeddin

Amsterdammer Almanak 2010

Haarlemmer Almanak 2010

Kirkpinar - All about Turkish Oilwrestling

Sinds Stella Braam ben ik een Grijze Wolf

De Mariabode

Amsterdam apparitions

Mevlana Rumi biography

Lourdes Travelguide

MokumTV op Boomerang

 

oud mokum logo

DEAN MARTIN

Dean Martin boardDe naam van de Amerikaanse zanger Dean Martin is onverbrekelijk verbonden met het Amsterdamse stadsdeel Westerpark. Het bord dat de naam van de naar hem vernoemde tennisbaan in Amsterdam West duidde, werd nog dezelfde dag ontvreemd door Martin-souvenirjagers.

Dean Martin, ofwel Mr. Cool, mag dan wel op Eerste Kerstdag 1995 in zijn huis in Beverly Hills te Californië zijn overleden, in stadsdeel Westerpark leeft hij sinds kort voort nu tennisvereniging Big Ali Sports één van de twee tennisbanen in het historische deel van het Amsterdamse Westerpark naar de legendarische zanger/acteur en komiek heeft vernoemd.

Billboard Dean Martin uitzending MokumTVHet begon met een kleinschalig onderzoek onder de leden van deze sportclub welke muziek men prefereerde tijdens het tennissen. Dean Martin kwam totaal onverwachts als grote winnaar (65%) uit de bus. Nu is Hollywoods ‘verste ster aan het firmament’ (volgens Martin-biograaf Nick Tosches) onverbrekelijk verbonden met de Amsterdamse Dean Martin tennis court.
Er zijn plannen om volgens jaar juni gelijktijdig in Amsterdam en in het Amerikaanse Steubenville, Ohio –geboorteplaats van Dean Martin– verschillende activiteiten plaats te laten vinden. In Amerika pakken ze het groots aan met de Dean Martin dagen. Inclusief een Dean Martin mis in zijn oude parochiekerk, Dean Martin Tribute Shows, een Dean Martin Film Festival, een Dean Martin Celebrity Parade en een Dean Martin Horse Race. In het Amsterdamse Westerpark zullen speciale uitzendingen via de lokale omroep Salto mensen worden geinformeerd over verschillende activiteiten. Zo staan er grote openluchtvertoningen van Dean in het Wetserpark op het programma.Ook zijn er plannen om bij tennisvereniging Big Ali Sports een Dean Martin Competitie te houden. Ook wil men de zoon van Dean, de nu 52 jarige zanger Ricci Martin met zijn band (waarin de zoon van Lucy Ball op drums) en Deans dochter Deana Martin op te laten treden.Volgens de
bekende Surinaamse acteur Frank Wijdenbosch. Frank is Dean Martin’s uitstraling “voor ons stadsdeel geschapen. Hij was wat Italianen een menefreghista noemen, iemand die overal schijt aan heeft. Wat dat betreft zou hij een echte Westerparker kunnen zijn, want die hebben ook schijt aan de stadsdeelbestuurders”.

MARTINDAG IN WESTERPARK
Er zijn plannen om in stadsdeel Westerpark jaarlijks een Dean Martin Gedenkdag te organiseren. Welke dag is nog niet zeker. Twee belangrijke data uit Dean’s leven zijn inmiddels afgevallen: de dag waarop Dean in 1928 het Heilig Vormsel van de Katholieke kerk ontving valt gelijk met het oerhollandse koninginnedag. Ook Deans sterfdag werd minder geschikt bevonden omdat op deze datum christenen de geboorte van Jezus vieren. Blijven twee data over: 15 mei, de dag dat Dean in 1927 zijn Eerste Heilige Communie deed, en 7 juni: de geboortedag van Martin in 1917. Uiteindelijk zullen de leden van de Big Ali Sportvereniging bepalen welke dag het gaat worden.

WIE WAS DEZE CHIQUE ZANGER?
Dean Martin werd geboren als Dino Crocetti. De zoon van de Italiaanse kapper Gaetano en diens vrouw Angela bokst in zijn vrije tijd als Kid Crochet en levert illegale alcohol aan de illegale gokhuizen, waar hij ook begint te zingen. In 1946 maakte hij als Dean Martin zijn eerste plaat en ontmoette hij de komiek Jerry Lewis. Een paar jaar later zijn ze het populairste duo van de USA. Maar ook solo scoorde Martin. In 1953 had hij zijn eerste megahit met That’s Amore. Aan het einde van de jaren 50 belegde Dean zijn geld in een keten van Dino’s-Italian-Restaurants en casino’s als The Sands in Vegas. Tijdens hun optreden om de tiende verjaardag van hun samenwerking te vieren kondigde Lewis en Martin het einde van hun samenwerking aan.
In 1959 vormde Sinatra en Martin samen met Sammy Davis Jr., Peter Lawford, Joey Bishop en Shirley MacLaine de Rat Pack, een jaar later zijn het de sterren in de film Ocean’s Eleven. In 1964, tijdens de piek in Beatlemania, ramde Dean de Beatles van hun eerste plaats op de Amerikaanse hitparade met zijn Everybody Loves Somebody. Het miniconcert dat op de lokale Amsterdamse televisie zal worden uitgezonden stamt uit het daaropvolgende jaar. Dean zingt You’re nobody till somebody loves you, Volare, Send me the pillow that you dream on, On an evening in Roma, en Everybody Loves Somebody.
Aan het eind van de jaren zeventig kondigen zich de eerste gezondheidproblemen aan. Succesvol bestreed Martin middels marihuana zijn ernstige alcoholverslaving. Zo kon hij blijven optreden. Deel van zijn act op het podium was Deans roken en drinken. Maar zijn glas bevatte geen ‘Gin on the Rocks’ maar water met ijsblokjes. In de herfst van een lange carrière maakt hij volgens kenners zijn mooiste platen. Zoals Once in a While in 1978. Hij perfectioneerde zijn stijl, maar stopt abrupt als zijn zoon Dean Paul in 1987 tegen een berg op vliegt. Een klap die de entertainer niet meer te boven is gekomen. In 1988, midden in een serie reünie concerten met Frank Sinatra en Sammy Davis Jr. stopt Dean. Hij wordt vervangen door Liza Minelli, en zo brengt The Rat Pack ook een bezoek aan Nederland, met een optreden in de Rotterdamse Ahoy. Dean Martin stierf op 78-jarige leeftijd op 25 december (Eerste Kerstdag) 1995 en hij werd bijgezet op het Pierce Brothers Westwood Memorial Park in Los Angeles.

Flyer Dean Martin uitzending bij MokumTVKIJKEN DUS
Het unieke Dean Martin mini-concert wordt ter gelegenheid van de naamgeving van de Dean Martin Tennisbaan in het Westerpark op zaterdag 29 mei 2004 op Salto At1 (616 Mhz, kan. 39+ op de Amsterdamse UPC kabel) om 19 en 24 uur uitgezonden, Er is een herhaling op dinsdag 1 juni om 11 uur ’s ochtends.
Voor informatie over Salto en de Saltoprogramma’s kunt u tijdens kantooruren bellen met (020) 638 638 6.

MokumTV is absoluut kunst en cultuurvrij en wordt dus niet gesubsidiëerd. Steun MokumTV voor het te laat is: Bankrekening 43.46.97.435 tnv Stichting Mokum Plus Amsterdam.

home | info@mokumtv.nl