Meest bekeken:

Salto directeur slaat radiomaker ziekenhuis in

De Salto kanaal profilering

Kies de topper onder de Salto Medewerkers

Kies het beste lokale programma

SALTO DISCUSSIES

Forum Lokale Media in Amsterdam

Salto reklame-inkomsten kelderden:
van € 80.000 naar € 7.500

De downfall selfsupport Salto begon al in 2005. In het jaarverslag 2005 lezen we: 'Salto heeft de financiële doelstelling reclameomzet, zoals geformuleerd in het Bedrijfsplan 2003–2006, niet gehaald.'

Dat was wel heel zachtjes uitgedrukt, want bij de ingang van dit Bedrijfsplan in 2003.was de reclameomzet nog 80.000 euro.

De acquisitie van reclame werd toen door de programmamakers zelf verricht. Nadat Salto dit zelf ging doen, en Pieter Arnold in dienst nam, kelderde de reclameinkomstennaar nog geen 7.500 euro in 2005 .

Dit is Salto:

Een film met Zbigniew Cybulsk.

In Argentinië zijn er plaatsen die Salto heten in de Provincies Buenos Aires en Misiones. In Brazilië is Salto een stad en gemeente in de São Paulo Staat. Op de Kaap Verdische eilanden is Salto een parochie in de gemeente São Filipe in het zuiden van het Fogo Eiland. In Portugal is Salto een parichie in de gemeente Montalegre. In
Uruguay is Salto en stad in het Salto Department.
Salto is een latijns woord en de naam van de stichting die de Amsterdamse uitzendvergunning beheert voot ca 1200 programmamakers van
160 organisaties. Die moeten betalen om te worden uitgezonden. Met dit geld worden de 19 mensen in vaste dienst bij Salto betaald. Dat zijn:

Directie
Rudolf Buurma (Hoofd afd. Directieën)
Annejikke Ebbinge

IT/Website
Dieter Mulder (uit dienst)
Namita Bhargava
Mohammed Azouak

Productie
Touria Labrid
Leo Enzlin (assistent)
Charles Dekker (assistent, uit dienst)

Schoonmaak
Kirk Lowe

Reclame
Pieter Arnold (uit dienst)
Inge Kerkhof

Techniek
Bart Dekker (2006 uit dienst)
Phil Blomer
Ali Boubred
Danny vd Heijde
Anne de Jong (assistent productie)
Diana Rozenstruik (beheerder)
John Kerstens (HTS)

Secretariaat
Joyce de Vlugt (hoofd)
Helena de Jonkers (secr.)
Dre van Kouwen (admin)
Touria Labrid (fact)

Bestuur SALTO 2006
Astrid Elburg,
(Werkgevers)
PR adviseur en coach.

Gerard Hulshof,
(Voorzitter)
Tot 1995 directeur radio en televisie van de KRO, van 1995 tot 1998 netmanager van Nederland 1 en lid van het dagelijks bestuur van de NOS. Thans kroonlid van de Raad voor Cultuur en voorzitter van de commissie media van de Raad.

Gerard Meulenberg,
(Onderwijs en Educatie)
Algemeen directeur van het begeleidingscentrum voor het onderwijs in Amsterdam (ABC)

Mirjam Moll,
(Penningmeester & Kunst en Cultuur)
Operationeel manager en plaatsvervangend directeur van Fonds voor de Podiumkunsten (FPK). Bestuurslid Nusantara.

Louise Mulder,
(Maatschappelijke Zorg en Welzijn)
Senior jurist bij de Commissie Gelijke Behandeling

Michiel van der Voort,
(Werknemers & Secretaris)
Manager of Certification, sinds 1998 bij de Stichting het Nationaal Exameninstituut voor Informatica (EXIN), te Utrecht.

Rien Fraanje
(lid op persoonlijke titel)

Renee Sanders
(kerkgenootschappen)


Weg met kunst

Het oude Salto Forum
Salto-forum 2

MOKUM MEDIA

Over MokumTV in het Spaans
RULES:Salto kanaal profiel
Positionering Lokale Media
RK Forum
Kies het beste lokale programma
Salto directeur slaat radioman ziekenhuis in
Kies de topper onder de Salto Medewerkers
Salto Jaarverslag
   

Eerste Amsterdam Media Award was voor MokumTV

In 2000 werd voor het eerst de Amsterdam Media Award uitgereikt. Winaar in de categorie 'beste lokale tv-programma' werd MokumTV.

Destijds noemde de Publieke Omroep Amsterdam deze prestigieuze prijs de S.A.L.T.O. Award. Salto, dat was Stichting Amsterdamse Lokale Televisie Omroep. Naast de door Salto beheerde zeven radio en televisiekanalen deden ook radio FunX Amsterdam, AT5 en de klassieke radio-omroep De Concertzender mee. Toen kende de Amsterdamse Mediaprijs slechts vier categorieëen. Dat werd in 2013 uitgebreid tot tien.


Vernieuwd en extra Cultureel

Om te mogen uitzenden op het Open Kanaal, dient MokumTV te voldoen aan de ICE norm. Die stelt dat per uur minimaal 50% aan Cultuur, Educatie en Informatie dient te worden uitgezonden. Daartoe ontvingen wij van Salto een lijst met wat in cultureel opzicht de norm is: registraties van cabaret, concerten, optredens, toneel en kerkdiensten.

Registratie van moskee en sjoel kwamen niet voor op het vragenformulier ICE-Norm Televisie. Wel "hoorspelen" en "verzoekplatenprogramma's voor Amsterdammers". Die worden blijkbaar veel te weinig uitgezonden door de beschermers van het 'lokaal cultureel karakter' van de Salto uitzendingen. Wat ook nog even apart vermeld wordt in de culturele categorie zijn gospel, jazz en "spelletjes met lokale kandidaten".Zwaap, in 2000 uitgeroepen tot 'Journalist van het Jaar' onderzoekt momenteel welke "spelletjes met lokale kandidaten" er kunnen worden gespeeld.

Hoewel MokumTV geen strak format hanteert omdat we zo vrij mogelijk te werk willen gaan, moeten ook wij ons voegen naar de ICE-Norm. Dat zulks ten koste gaat van het eigentijds experimenteel en opiniërend karakter van onze uitzendingen, zal duidelijk zijn. Want naast de C van de Culturele voorwaarden zijn daar ook de I en E. Wat de Informatie betreft zit MokumTV met 'The Godfather van de Nederlandse Royaltyjournalistiek' René Zwaap natuurlijk op de eerste rij.


Salto snurkt verder

PresscardHoewel MokumTV al begin 2005 vragen stelde over de situatie van de Stichting Amsterdamse Lokale Televisie Omroep (Salto) en de doorgifte van deze publieke lokale omroep in digitale basispakket, ontvingen we daar nimmer antwoord op. Ondertussen is de situatie aanzienlijk verslechterd. In het verspreidings gebied van Salto bouwt UPC ook in Amsterdam de boel vol met Digitale Mediaboxen, waarop je wel naar de lokale omroepen van o.a. Zeeland, Limburg, Gelderland en Friesland kunt kijken, maar waar de zenders A1 en A2 van Salto ontbreken. Als je die wilt zien, moet je eerst de mediabox uitschakelen.

Waar Salto lekker verder slaapt op de subsidiematras, ondernam de Stichting Omroep Maasland uit Oss wel actie en probeerde via de rechtbank in
's-Hertogenbosch toegang te krijgen tot het digitale basispakket van @Home. De rechter bepaalde op 19 maart jl. dat @Home niet verplicht is om de programma's van Stichting Omroep Maasland uit Oss digitaal door te geven. De rechter gaf daarbij ook aan dat het wel duidelijk was dat de overheid hier haar verantwoordelijkheid diende
te nemen door de toegang wettelijk te regelen. Dit had tot gevolg dat er op 29 maart 2007, op initiatief van het CDA, door CDA, PvdA, CU en SP schriftelijk vragen zijn gesteld aan minister Plasterk (OCW) en staatssecretaris Heemskerk (EZ) over het uitblijven van doorgifte van publieke lokale omroepen in digitale basispakketten.

De minister wordt gevraagd om daarom nu "(...) spoedig de nodige wettelijke maatregelen te nemen om betaalbare en voor elke publieke lokale omroep gelijkwaardige doorgifteverplichting binnen digitale basispakketten van openbare elektronische communicatienetwerken te regelen (..)" In de overgangssituatie van analoog naar digitaal mag de analoge doorgifte van publieke lokale programma's niet in gevaar komen, aldus de vragenstellers. En tot slot wordt gevraagd om er voor
te zorgen dat alle lokale omroepen binnen een half jaar ook te zien en horen zijn in digitale basispakketten.

Laten we hopen dat er nu eindelijk een doorbraak komt. De lokale omroepen wachten al veel te lang en verliezen dagelijks kijkers. Netwerkbeheerders hebben, ondanks duidelijke signalen vanuit de Tweede Kamer en regering, verzuimd om hun
omroepnetwerken ook voor lokale uitzendingen geschikt te maken. De complete vragen aan minister Plasterk kunt u vinden op http://www.olon.nl.


Nep-verslaggever MokumTV weer aktief!

We werden er behoorlijk mee overvallen, maar opnieuw is er een nep-verslaggever van MokumTV aktief. Er zijn hoogstwaarschijnlijk twee oplichters aan de gang, waarbij één oplichter zich voor doet als verslaggever en de ander als advertentie-aquisiteur van MokumTV. Onlang probeerde zo'n gladde nep-verkoper zogenaamde commercials op MokumTV te verkopen, met de nodige dreigingen als je niet wil adverteren. Al eerder slaagde deze nep-verkoper er in een reklame-campagne bij MokumTV te verkopen aan een grote tapijtzaak aan de Elandsgracht. Dinsdag is ook een tennisvereniging in stadsdeel Westerpark het slachtoffer geworden van deze oplichter. De schade bij hen bedraagt 2000 euro.

Verder is er een man actief in de Spaarndammerbuurt, die zich voor doet als verslaggever van MokumTV. Hij benaderde vrouwen in de omgeving van de Knollendamstraat met het smoesje dat ze het ideale uiterlijk zouden hebben om omroepkracht bij MokumTV te worden. Ze moesten dan wel 'inschrijfgeld' betalen. In een aantal gevallen hebben de vrouwen dat gedaan. Vervolgens hoorden ze niets meer van de man en namen ze contact op met MokumTV. Maar op het op hun 'contract' staande adres was niet dat van MokumTV. Wij hebben nooit in het Regus gebouw aan de de Kingsfordweg 151 vlakbij Amsterdam-Sloterdijk gezeten. Het adres is van een bedrijf dat flexibele kantoorruimte verhuurd. Wij kijken of we juridische actie kunnen ondernemen, maar deze oplichters zijn moeilijk om aan te pakken. We adviseren de gedupeerde altijd aangifte van oplichting te doen bij de politie. Als u wordt benaderd door mensen die beweren MokumTV te vertegenwoordigen: vraag altijd naar de perskaart. Die ziet er uit zoals het hierboven getoonde exemplaar. En dan weet u gelijk hoe Murat, de enige medewerker acquisitie van MokumTV er uit ziet.

Salto forum zeer succesvol

Forum op de website van SaltoWe mogen gerust spreken van een overwacht succes van het forum op de hernieuwde website van de Salto (Stichting Lokale Amsterdamse Televisie Omroep). De voorbereiding begon in 1996 en slechts tien jaar later was het al zover! Het ging ineens heel hard toen Namita Bhargava op 9 mei 2005 Salto- IT'er Mohammed Azouak kwam versterken met 24 uur per week. Op 21 mrt 2006 plaatste Salto-Webmeesteres Namita het eerste bericht op het forum. Zeven maanden later hadden al 23 mensen berichten geplaatst. De meeste berichten, in totaal 23, zijn afkomstig van webmeesteres Namita zelf. Ook de door haar geopende draad over de verhuizing van Salto deed het bijzonder goed. De discussie werd uiteindelijk afgesloten met maar liefst 73 berichten. Met als best bezochte (756 views) de discussie over de frisdrankautomaat in de nieuwe studio. In de afdeling "Website & Forum" werd de draad ''MokumTV videostream niet bij Salto" het best bekeken, met "Welkom op het nieuwe forum en website" met 521 views op de tweede plaats. Op de pijldatum was de MokumTV-draad
Pijldatum 21 oktober 2006

Zelf video's maken en ze terugzien op Salto televisie?

Dat kan in principe bij de Open Kanalen van Salto Omroep Amsterdam. Salto maakt zelf geen opnames, maar beheert de zendmachtiging voor de Lokale Omroep in Amsterdam. Als zodanig biedt gelegenheid aan diverse groepen en organisaties zendtijd te kopen. De uitzendtarieven zijn (van 16:00 tot 01:00 uur, ex. btw) €26,22 p/uur.

Salto televisie vereenvoudigd procedure

De procedure om bij Salto tegen betaling uit te mogen zenden op het A1 of A2 kanaal is echter aanzienlijk vereenvoudigd: Hou er rekening mee dat Salto 'nooit vooraf aangeeft welke uren nog vrij zijn'. Evenmin wordt er 'een optie gegeven voor een bepaalde zendtijd.' Eerst dien je schriftelijk aan te melden bij:

De diecteur van de Stichting Amsterdamse Lokale Televisie Omroep S.A.L.T.O.,
Piet Heinkade 179
1017HC Amsterdam
Dit kan ook per fax: 020-6204629

.In deze aanmeldingsbrief dien je de directeur van Salto uit te leggen

  1. Wat het 'format' van je programma gaat worden
  2. Wie je bent (welke stichting of vereniging)
  3. Of je ervaring hebt met het maken van TV
  4. Wat voor programma je wilt gaan maken (leuk, educatief, cultureel, politiek etc)
  5. Op welke doelgroep dat gericht is (gehancicapten, allochtoonse vrouwen etc)
  6. Hoe je denkt dat te gaan financieren (sponsors, subsidie)

Als jouw voorstel volgens de directeur 'in de programmering van Salto past' zul je 'een oproep voor een gesprek krijgen waarin u e.e.a. zelf kunt toelichten.'
Daarnaast wil Salto ook een proefuitzending zien. Die kun je niet uploaden maar dient aangeleverd te worden op tape. Dit kan niet langer op S-VHS of DVD. Het aanleveren van een proefuitzending dient in één van de onderstaande formaten te geschieden:

  1. betacam
  2. dv
  3. dvcam

Daarna krijgt u de algemene voorwaarden en de uitgebreide technische eisen voor het maken van een programma overhandigd 'en dan wordt er verder gepraat' of je tape wel geschikt is voor Salto en past in de 'toekomstvisie' van deze zender.

Vatikanaal Nieuws
In MokumTV's Vatikanaal nieuws de protestactie van de Brit Richard Coles tegen de door Cohen c.s. gekaapte AmsterdamDag - Klik hier voor de video over de eerste Amsterdamdag. Coles speelde de clarinet in It Ain't Necessarily So van Bronski Beat. Met vocalist Jimmy Somerville vormde Coles The Communards. Deze band maakte in 1986 de best verkochte plaat van dat jaar: Don't Leave Me This Way. In 1988 had Coles genoeg van het nachtclubleven. Hij werd schrijver en journalist em werkte onder meer als redacteur van het Literary Supplement van The Times Ook schreef hij voor The Catholic Herald. In 1994 trad hij op als gast in de BBC nieuws quiz Have I Got News For You. Na een succesvolle carriere in de media besloot Coles, nadat hij op zijn Amsterdamse hotelkamer een uitzending van MokumTV had gezien, een priesteropleiding te volgen. Dat deed hij aan het monastieke College of the Resurrection, Mirfield, waarna hij als diaken werkte in de kathedraal van Boston. De 44-jarige Richard koos zondag 2 juli 2006 uit, de Dag dat op de Dam de Amsterdamdag van Cohen c.s. plaats had, om in de kathedraal van het Engelse stadje Lincoln (link) tot priester van de Angelikaanse kerk te worden gewijd.

Forum Lokale Media in Amsterdam

Op de Outloud-computer na:
Salto zeer succesvol verlopen verhuizingen

Hulde voor de medewerkers van Salto. Slechts een korte onderbreking van de radio- en televisie-uitzendingen markeerde de translatie van Salto van het Rembrandtplein naar het nieuwe kunstbroedpakhuis Willem de Zwijger. De studio's, de uitzendstraat en de Outloud Server werden in de nacht van 7 op 8 september 2006 over gebracht. Volgens Hoofd Techniek John Kerstens is 'ons bedje daarmee installatietechnisch gespreid. Na een paar weken deed ook de radiostream het weer! Nu is het wachten op de komst van de TV-playout soft- en hardware. Om allerhande niet genoemde redenen was de al jaren broodnodige vernieuwing uitgesteld 'tot na de verhuizing' en kort daarop aangepast tot 'we streven er naar het in het najaar voor elkaar te krijgen'. De term 'we streven er naar' moet je bij Salto ruim nemen.

Zo 'streven' ze al jaren naar 24-uurs uitzendingen. Zelfs decenia na de invoering van de harddisk kwam Salto met het smoesje dat dit niet kan omdat ze te weinig players voor de uitzendbanden zouden hebben. Alsof Salto meer nodig heeft dan een computer die je voor minder dan € 599 bij het OfficeCenter kunt kopen. Ook voor het zo baanbrekende uploadprogramma Outloud (dat Salto ruim anderhalf jaar voor YouTube lanceerden) heb je meer nodig!

Natuurlijk vallen er bij elke verhuizing wel wat schoonheidsfoutjes. Maar laten we eerst de dingen noemen die bijna perfest verliepen. Zo werd met succes binnen enkele weken na de officiele opening een bel aangebracht. Waarbij Salto binnen een relatief korte tijd tegemoet kwam aan de wensen van mensen met te weinig beltegoed. Dankzij de installatie van een bel hoefden zij niet langer in het steegje te wachten tot er iemand naar buiten kwam. Op 3 hoog wisten ze dankzij de bel dat er iemand voor de deur stond.

Wat ook erg fijn en inspirerend is voor de Salto-staf is dat ze het kunstpakhuis delen met artistiek/politiek stichtingen als het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Kunst & Cultuurcafé-restaurette De Broedplaats, Mediagilde De Waag Society en een cultuurfabriek. Hetgeen de directeur van Salto tijdens de open dag deed jubelen dat hij in zulk artistiek gezelschap Salto zou kunnen omvormen tot 'een nieuwe broedplaats' voor de in kunst en politiek geintegreerde modernere' gesubsidieerde media. Met, zo onthulde de trotse directeur, 'binnen afzienbare tijd unieke mogelijkheden om massaal en wereldwijd via de computer te worden bekeken'. Outloud, het via Salto gelanceerde unieke programma waarmee al jaren voor YouTube wereldwijd via de computer programma's kon uploaden naar Salto, kwam niet ter sprake. Wel dat er ook live-uitzendingen plaats zouden kunnen hebben vanuit verschillende inpandige locaties, zoals het Salto Newsdesk etc. Prima in orde, de Salto-verhuizing van het Rembrandstplein (studio's en de uitzendstraat) en Amstel (administratie) naar het pakhuis Wilhelmus de Zwijger.

VAN HET FORUM: Met uitzondering van de translatie van de computer van Outloud, is bijna alles bijzonder succesvol verlopen. Wat de problemen met Outloud precies zijn is niet duidelijk. Of er een verband is tussen de aansluiting van de deurbel en de aansluiting van de Outloud-computer konden we niet achterhalen. Salto heeft ook technisch gezien natuurlijk haar prioriteiten. Op de website van Salto geen woord over de technische problemen met Outloud. Ook op het Salto-kanaal of op de Salto-teletekst helemaal nada. Outloud is plotseling van het A1 kanaal verdwenen en een maand later weet niemand iets. Op de website van Outloud zelf stond eerst vermeld dat ze een dag of twee uit de lucht zouden zijn vanwege de overbrenging van de computer naar het nieuwe kunstpoakhuis. Dat 'In A Day Or Two' werd na een week vervangen door: "Binnenkort". Check de huidige stand van zaken op de website van deze pioniers zelf: http://outloud.tv/. Informatie over Salto (Stichting Amsterdamse Lokale Televisie Omroep): 020 638 638 6

Eenvoudigder dan de Salto procedures

Op maandag 25 september is er een 'perslunch'. MokumTV's Murat Kirbaçoglu zou het gebeuren verslaan, maar was het 'vergeten' vanwege de Ramadan. Op dinsdag 26 september heeft om 16 uur de officiële opening van het Salto Pakhuis plaats. Dus nog niet voor de programmamakers. Daarvoor is de ruimte die Salto in het kunstpakhuis heeft te klein. Op 30 september is er een open pakhuis voor de mensen waar het allemaal om draait, de programmamakers. Dan kan iedereen de nieuwe kasten, directiezetels en het kantoor van het hoofd van de technische dienst testen. Ook de slaapbanken van de afdeling ICT en kantoren van de afdeling boekhouding staan dan wagenwijd open voor betrokken programmamakers.

Op 13 juni vertelde directeur Rudolf Buurma voor de Mokum camera dat Salto in haar nieuwe pakhuis een broedplaats gaat worden voor de in kunst en politiek geintegreerde moderne media. Zo streeft Salto er naar dat in de toekomst de televisie-uitzendingen ook via een computer zouden kunnen worden bekeken. Het nieuwe pakhuis zou ook, net als vanuit de studio aan het Rembrandtsplein gebeurde, live-uitzendingen van 'Hoeksteen' kwaliteit kunnen verzorgen. Dit vanuit verschillende inpandige locaties, zoals café-restaurant De Broedplaats, een van de kunstuitleenfabriekjes of de tot 'nieuwsdesk' omgetoverde balie.

Jaarverslag Salto 2005
Salto is door de gemeente Amsterdam aangesteld als de publieke omroep van de stad. In hun bedrijfsplan 2003-2006 introduceerde Salto 'een andere manier van werken'. Hetgeen leidde tot massaal protest en zelfs een hoorzitting voor de gemeenteraad. De kloof tussen Salto personeel en de programmamakers bleek dusdanig groot te zijn dat Salto de afgelopen jaren tot twee keer toe een quick scan liet uitvoeren omdat ze beweerde geen inzicht te hebben in de oorzaken van de bezwaren en kritiek op de Salto staf.

In het Salto jaarverslag 2005 beweert Salto dat ze de uitkomsten van de eerste quick scan zouden hebben vertaald in acties om tot een verbeterde samenwerking met de aanbieders te komen. Vreemd, omdat de oorzaak toch op de alleereerste plaats diende te worden gezocht bij het op de rand van arrogantie liggende gedrag van de vroegere directeur Erik van der Schaft en diens rechterhand het hoofd van de afdeling techniek. Daar is dus helemaal niets aan gedaan, behalve dat Van der Schaft de eer aan zichzelf hield en vroegtijdig opstapte en het Hoofd gewoon bleef zitten. Salto zegt 'een aantal maatregelen te hebben getroffen om afstemming en overleg, ook tussen programmamakers onderling, te versterken.'

Maar daar gingen de klachten in het geheel niet over. De tweede quick scan maakte duidelijk welke kant de Salto-staf dacht de klachten te kunnen kanaliseren. Niets geen hand in eigen boezem. Er werden vrijwel uitsluitend vragen gesteld over hoe het baliepersoneel functioneerde. Salto durft in haar jaarverslag te beweren dat de laatste quickscan zou hebben uitgewezen 'dat veel van de eerder geconstateerde onvrede is verdwenen'. Terwijl er helemaal niets is gebeurd met de toch zo hartstochtelijk tijdens de eerste quick scan bepleitte (en beloofde) noodzakelijke en gewenste 24 uurs uitzendingen voor de zenders A1 en A2. Bij aanvang van seizoen 2006/07 is dit nog steeds niet was gerealiseert. Daarom is het opmerkelijk in het jaarverslag te lezen dat Salto de Radiostilte strenger aanpakt 'om te voorkomen dat luisteraars afhaken.' Dat televisiekijkers afhaken, daar hoor je ze, ondanks aanhoudende protesten van kijkers en programmamakers niet over. Jaren na de quicksqan handhaafd Salto haar zo kenmerkende Televisiestilte.

Grappig is wel dat het jaarverslag beweert dat de 'belangrijkste zorg van de programmamakers' nu plotseling zou zijn veranderd in de 'onzekerheid over de toekomst van Salto als distributiekanaal.' Ze bedoelen natuurlijk de salarissen van de staf van Salto. Nu dat blijkbaar in gevaar komt, heet het dat Salto 'de aanbieders meer bij de toekomst van Salto' wil betrekken. Dat hebben ze al zo vaak beweerd. Bestuursvoorzitter Gerard Hulshof gaf al eerder blijk geniaal te zijn in de holle frases en het 'laten besturen op afstand'.

Dit keer noemt zijn jaarverslag als reden: 'de identiteit van Salto, als organisatie, als merk en als gemeenschap'. Hoewel geen enkele programmamaker aan Salto 'een identiteit' weet toe te kennen, is deze 'van groot belang voor het gezamenlijk optrekken bij nieuwe uitdagingen.'

Gezamenlijk optrekken bij nieuwe uitdagingen

Gezamelijk optrekken? Elk initiatief om ook maar iets te verbeteren werd in het verleden door de Salto-staf zelf hautain van de hand gewezen. Dat bleek toen MokumTV een nieuw kanaalsherkenningslogo had laten ontwerpen. Dit na jarenlange klachten over het bibberende en beeldtracking veroorzakende logo. Inplaats van dankbaar te zijn voor dit initiatief, werd het door het Hoofd Techniek afgewezen. Het zou volgens het hoofd techniek John Kerstens 'toch te gek worden, als aanbieders een logo voor Salto zouden maken.'

Wat te gek is, is dat een Hoofd Techniek er jaren lang niet in slaagt een logo stabiel in beeld te brengen!! Keer op keer moeilijke smoesjes opdist waarom dit technisch onmogelijk zou zijn. Wat dus poppyckock was, want als aanbieders zelf dit logo in hun beeld opnamen, stond dat keistrak in beeld.

Wat te gek is, is een Hoofd Techniek dat als oplossing om het Salto logo stabiel te krijgen dit trillogo nog een maatje groter in beeld bracht. En vervolgens weken nodig heeft om te zien dat het er alleen maar erger op was geworden. Alle klachten hierover te negeren, evenals het aanbod van betrokken programmamakers. En dan het oude trillogo weer terug plaatsen en dit nog zo'n anderhalf jaar te handhaven!

Dat Salto de aanbieders bij Salto wil betrekken beschouwen we, gezien deze ervaringen als klinklare onzin. Van een 'open en flexibele instelling' is in het geheel geen sprake. Je krijgt eerder de indruk dat ze de programmamakers maar lastig vinden.

Informatie over Salto Omroep Amsterdam: 020 638 638 6

Forum Lokale Media in Amsterdam

Interne problemen?

Ook lezen we in het jaarverslag 2005 dat APA, de Portugese radio, er mee opgehouden is 'vanwege interne problemen'. Wat er niet staat is dat deze problemen vooral veroorzaakt werden door Salto. De mensen van APA schijnen een sigaret te hebben gerookt en werden daar niet alleen voor beboet maar bovendien langdurig geschorst. Daana wilden ze niets meer met Salto te maken te hebben.

Gemeente subsidie naar Hoeksteen
De gemeentelijke subsidie voor de kwaliteitsverbetering van de programmering, zo lezen we , werd ingezet voor de eigen programma’s van Salto. Dat noemen ze 'bevordering van het maatschappelijk debat' en daarmee bedoelen ze programma’s als Hoeksteen Live. Hetgeen gelijk duidelijk maakt waarom het Salto-aanbieders verboden is te roken in de studio, terwijl dit verbod niet geldt voor de makers van het programma De Hoeksteen. Daar zie je blowende en zuipende politici live in beeld, staat de studio blauw van de rook, maar nog nooit is daar ooit iemand voor beboet, laat staan geschorst. Waarom deze voorkeursbehandeling voor De Hoeksteen. Omdat het een programma is dat betaald wordt met geld wat de gemeente gaf voor de kwaliteitsverbetering van Salto. Laat dit nu net het programma zijn dat er in technisch opzicht niet uitziet! Derde wereld tv van de allerlaagste kwaliteit noemde Theodor Holman het.

Helemaal grappig maakt Salto het als ze het hebben over de 'professionalisering van de programmering en de programma’s. 'Een geoptimaliseerde programmering, waardoor alle Amsterdammers op duidelijk geprofileerde zenders veel van hun gading kunnen vinden.' en 'Aantrekkelijke en relevante programma’s die inhoudelijk, technisch en wat betreft vormgeving aansluiten bij de behoeften van de Amsterdamse kijker en uisteraar'

Klinkt heel mooi hoor, alleen, waarom wordt dit steeds opnieuw als 'speerpunt' opgevoerd, maar is daar verder nooit iets van te merken? Salto geeft overigens ruiterlijk toe dat al dit schoon 'op basis van het beschikbare aanbod echter niet gerealiseerd kon worden'. Wat ze wel gelukt is? "Dat de uitzending van de evangelische programma’s' inmiddels wel op een vast tijdstip plaats hebben.' Hallelujah!

Een korting van 39.000 euro op de subsidie voor 2005 was de aanleiding voor Salto om een bezwaarprocedure tegen de subsidiebeschikking van de gemeente te starten. Deze procedure is nog niet afgerond. Daarnaast had Salto de gemeente om een extra financiële bijdrage gevraagd voor bestrijding van de kosten die voortkomen uit 'aanvullende activiteiten' op het gebied van nieuwe media. Welke activiteiten daarmee bedoeld worden is onduidelijk, want er is van alle destijds, in 1996, door Joan Vrede aangekondigde zaken (streaming video, website waarop de programmamakers de inhoud van hun uitzendingen bekend zouden kunnen maken) anno 2006 nog niets gerealiseert. Hoewel de aanvraag niet werd gehonoreerd, wist Salto 'via politieke weg alsnog een deel van de benodigde middelen zeker te stellen', zo lezen we in het jaarverslag 2005.

Lachend verder lezen
In 2005 is het bestuur wederom maar weer eens begonnen 'met het in kaart brengen van de beleidsspeerpunten' voor de nieuwe periode. Dit zou het bestuur 'samen met directie, partnerorganisaties en programmamakers' hebben gedaan. Welke programmamakers dan wel? Wij kennen er niet één, er in het jaarverslag 2005 staat dat we al een 'visie' hebben opgesteld, 'gebaseerd op verschillende ontwikkelingen en inzichten.'

In het jaarverslag lezen we ook: 'Salto draagt bij aan de overbrugging van de digitale kloof tussen jong en oud, tussen sociaal-economisch geïntegreerden (hoog opgeleid, werkend, goed inkomen) en minder goed geïntegreerden helpen. Daarvoor moeten Amsterdammers mediawijs gemaakt worden. Salto meent dat de zenders en het toekomstige toegangsportal op internet de kijkers, luisteraars en gebruikers zullen inspireren en enthousiasmeren tot participatie.'

Mogen we even hartelijk lachen! Salto is niet eens in staat actuele programmagegevens te bieden op hun website. Alles wat ze doen is melden wanneer er iemand uitzend. Dat was de reden voor het Parool om met de doorgave van de Salto-programma's te staken.

En ook dat 'vastgesteld mag worden (door Salto) dat digitalisering van creatie en productie lokale programmaaanbieders mogelijkheden biedt die tot voor kort slechts aan RTV-organisaties op landelijk niveau waren voorbehouden.' (fragment jaarverslag 2005)

En dat alles uit de mond van Salto, die anno 2006 niet eens de meest simpele video-stream weet te realiseren. Terwijl DDS dit TIEN JAAR GELEDEN al deed en de beide Salto televisiekanalen toen al als stream op de computer zichtbaar waren. Discussieer mee op het Forum Lokale Media in Mokum

Weer Mokum op Maandag
MokumTV en Amsterdam Televisie wilden weer terug op hun oude stek in het nieuwe seizoen. Was woensdag gehaktdag, maandag, dat was jarenlang wasdag, maar vooral echt Amsterdams op de lokale zender. Maandag, dat was Mokum! Daar bleef je voor thuis. Tot de vorige directeur, Erik van de Schaft, dit alles afschafte. Want hij had een nieuwe 'visie' opgesteld, 'gebaseerd op verschillende ontwikkelingen en inzichten.'
Mede door de uitspraken van de huidige Salto-directeur Rudolf Buursma meenden de programmamakers dat Van der Schafts 'eerder vergissingen' weer ongedaan zouden worden gemaakt. De twee programma-makers gaan weer terug naar de maandag, maar twee uur Amsterdams is wat magertjes ten opzichte van de kanaalprofilering en afspraken die hierover eerder werden gemaakt. Zie artikel Salto voert kanaal en programma-profilering in .

Paul Damen
Paul Damen presenteert De BromAl maanden gaan er geruchten dat At5-verslaggever Paul Damen zal overstappen naar de nieuwsredacties van uiteenlopende omroepen, al dan niet in Hilversum, Aalsmeerof Amsterdam. Ook de naam RTV-NH viel regelmatig. Damen zelf was in Londen en onbereikbaar voor commentaar op het bericht dat hij binnenkort vanuit of voor Mediabioscoop Het Ketelhuis voor MokumTV het programma De Brom presenteert, de televisieversie van dit on-line magazine over lokale media in Amsterdam.
Paul Damen was tot voor kort voorzitter van de raad van At5-medewerkers.

OLON GEHACKED
De website van de OLON, www.olon.nl, is sinds vrijdagochtend 3 juni 2005 gehacked en buiten werking. De provider is druk bezig om de boel te repareren. Het is niet te zeggen hoe lang www.olon.nl uit de lucht zal zijn. De website van de OLON is nu bereikbaar via hun tweede domeinnaam: http://www.olonprogrammabank.nl

Fora over de Amsterdamse en andere lokale omroepen

LOKALE MEDIA IN LANDELIJKE MEDIA DIS AMSTERDAM en een lezing van drs. J. Weber tijdens bijeenkomst in Aix-les-Baines.

 

 

   

De miljarden die Salto misliep...

Is Salto vele miljoenen, zo niet miljarden misgelopen? Omdat ze OutLoud niet tot een succes wisten te maken terwijl twee knapen met hetzelde truukje US$ 1,65 miljard rijker werden. Toen Salto met OutLoud begon, hadden ze twintig maanden voorsprong op YouTube.

Forum Lokale Media in Amsterdam

Godelieve op het AT5 Forum: In maart 2004 starte Salto TV met Outloud, het via internet video's in sturen om uit te worden gezonden via de Amsterdamse kabel. Het was een afstudeerproject van de faculteit Kunst, Media en Technologie van de European Master of Arts opleiding in Hilversum. In november 2005 starten in de USA YouTube. Drie knapen met dezelfde Adobe Flash technologie als Salto voor Outloud gebruikte verkochten YouTube in oktober 2006 aan Google. Als je echt spreekt van gemiste miljarden, dan heb je het over Salto. Ze waren blind voor de mogelijkheden en de enorme voorsprong die ze hadden ten opzichte van YouTube. De drie Amerikanen ontvingen bijna 2 miljard dollar, terwijl Salto jaarlijks moet bedelen voor wat centen bij de gemeente Amsterdam.

Bruno op het Forum Lokale Media: Salto zelf heeft (nog) geen streaming video. Ook op de Amsterdamse kabel zijn de Salto-kanalen niet altijd optimaal te ontvangen. Jaren voordat YouTube startte kon je via Salto's OutLoud zelf video's uploaden en deze later terugzien op televisie. Terwijl later anderen het opladen van zelfgemaakte videofilmpjes tot een mijardensucces wisten uit te bouwen, ondernamen directie en bestuur van Salto geen enkele activiteit om de voorsprong die ze met OutLoud hadden tot een succes te maken. De 28 en 29 jarige oprichters van YouTube zagen die kans wel. Wisten na anderhalf jaar, zonder een cent winst te hebben gemaakt, 1,65 miljard euro te vangen van Google Video. Wat ooit de trots van Amsterdam was, is door een directie en bestuur verworden tot een zwaar subsidieafhankelijke semi-ambtenarenclub. Die vooral uitblinkt in het steeds weer bedenken van nieuwe, belemmerende regeltjes en voorwaarden om te mogen uitzenden. Zie ook digitale pioniers.

Salto Kantoor

Inge Kerkhof is sinds 6 juni 2005 voor 24 uur per week bij Salto in dienst getreden, als opvolger van 'reclameman' Pieter Arnold. Voor ze de flistende wereld van de Salto reclame indook was Inge juriste op een notariskantoor.

ECK brokken
Bij Salto zijn ze gek op onbegrijpelijke afkortingen, want ze hebben niet alleen een BROK maar ook een ECK. Dat daardoor jaren lang iedereen verkeerd aanbelde als ze bij een van de studio's van Salto op het Rembrandtsplein moeten zijn, danken we aan het genie die deze naamplaatjes naast de bellen liet maken. Want dat ECK Salto was stond niet op het naamplaatje.

Promotie lokale media: Doe het zelf!

Kies de beste medewerker van Salto

De Salto kanaal en programma-profilering

Turks Amsterdam:
Turk Televisie Amsterdam

TTA (Turkstalig)

Media Forum
Media-forum

Cohen gevraagd om MokumTV te verbieden
Met grote woedde is er gereageerd op de uitzending van MokumTV gedurende de Koninginnedag en nacht 2005 via Saltokanaal At1. Op het At5-forum werd burgemeester Cohen gevraagd MokumTV te verbieden. De oproep, op zondag 1 Mei 2005 geplaats door de uit Almere afkomstige Rudolphus. Hij vond het onbegrijpelijk dat burgemeester Cohen niet heeft ingegrepen. "Temeer daar ook Hare Majesteit de nacht waarin deze vuilnis werd uitgezonden, in Amsterdam verbleef. Alleen het idee dat de Majesteit bij het zappen in aanraking zou hebben kunnen komen met zulk een programma werpt een smet op de herdenking van Haar 25 jarig regeringsjubileum." Naar dit At5-forum.
Op hetzelfde At5-forum ging ook een inmiddels afgesloten draad over deze MokumTV uitzending.

Frequenties gaan niet op vakantie
Begin juli 2005 kwamen een aantal televisie-makers van het Salto kanaal A1 bijeen in hotel Radisson Sas aan de Avenue Charles de Gaulle in het Franse Aix-les-Baines. Het betrof tactische besprekingen om de toenemende vertrutting en betutteling van programma-makers door Salto te stoppen.

UPC veranderde enkele jaren geleden 'onverwachts' de televisiefrequenties van de Salto-kanalen A1 en A2. Dat de rest van de wereld, inclusief de Salto-aanbieders, niets van deze verandering wisten, kwam omdat de brief waarin UPC dit aan het Hoofd van de Techniek meldde, wekenlang ongeopend bleef. Dit omdat Hoofd John Kerstens op vakantie was en niemand zijn post opende. Kort daarop stopte ook het Parool met het doorgeven van de Salto programmagegevens. Salto blijkt media 2006 nog steeds de direct betrokken hun freqwuentiewijziging niet te hebben doorgeven. Zo is Salto de enige zender waarvan zelfs de OLON, de overkoepelende organisatie voor lokale omroepen, de frequenties niet vermeld. Zie: Olon programmabank

In het Franse Aix-les-Baines hebben een aantal programmamakers zich ook gebogen over een conflict, waarbij het hoofd van de afdeling techniek van Salto John Kerstens, zich met de inhoud van een programma bemoeide, en zijn ondergeschikten de opdracht gaf een bepaalde uitzending niet af te spelen indien daarin bericht zou worden gedaan over een conflict waar hij zelf direct betrokken was. Hetgeen uiteindelijk leidde tot het vertrek van directeur Eric van der Schaft. De bijeenkomst maakte duidelijk dat men weinig vertrouwen had in bepaalde stafleden van Salto en hun kennis met betrekking tot de nieuwe media. Verder betreurde men het dat de huidige staf op de eerste plaats overal problemen ziet en alles blijkbaar moet vertalen in subsidieargumenten.

PBO, EEN NIEUW SALTO-ORGAAN
Om in overeenstemming met de richtlijnen van het Commissariaat van de Media te opereren, zal het bestuur van Salto binnenkort ook optreden als het Programma Bepalend Orgaan PBO. Dit Orgaan zal in de loop van seizoen 2005/06 een adviescommissie instellen. Die zullen het PB Orgaan o.a. adviseren over de programmering van de Saltokanalen. En er op toezien dat de gemaakte afspraken over het kanaalprofiel worden gehandhaaft. De instelling van het PBO is dus voor alle programmamakers van belang. Het advies voor het PB Orgaan/Saltobestuur zal pas in het seizoen 2006-07 'gaan meewegen', liet Buurma weten. Gezien zijn duidelijke taal met betrekking tot het kanaalprofiel lijkt het er op dat de gouden tijden van Salto, inclusief dat heerlijke maandagavondje echt oer Amsterdams, in overeenstemming met het kanaalprofiel weer terug zal keren.

 

 

en verder...

Salto, de Amsterdamse multo-culti subsidiezender

Wist U dat u voor informatie over de Salto-programma's tijdens kantooruren ook altijd kunt bellen met Salto: (020) 638 638 6

SALTO Teletext
Achter de kanalen At1 en At2 treft u de teletext aan met de namen van de aanbieders voor de komende week. Let wel, géén programmagegevens, alleen de namen.


© 2006, Her Hakki Mahfuzdur - All Rights Reserved - Stichting Mokum Plus Amsterdam
MMIVI by Mohamed el-Fers, René Zwaap, Murat Kirbaçoglu and MokumTV


OLON: Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland TV Noord Holland Salto: Stichting Amsterdamse Lokale Televisie Omroep Amstel Televisie 5 Mokum TV Amsterdam Forum lokale media in AmsterdamForum Turkije-Nederland