westside


Burgerlijke rubrieken
Weblog Projecten Weblog Westerpark
Televisie & Media Projecten Westerpark TV
Staatskrant  Project De Staatskrant
Plannen & Stadsdeel Sinten Stadsdeelheiligen
Prijzen  & Projecten Politieke prijzen &
Verkiezingen

Plannen & Projecten Terug naar uw stadsdeel

 

Westerpark is een park, de Baarsjes zijn drie buurten... en als jongeren het over stadsdeel Westerpark hebben, spreken ze over WestSide West.

De kids in De Baarsjes gebruiken WestSide Zuid om hun gebied te onderscheiden van het gebied rond de roemruchte Staatsliedenbuurt. de dombo's die het zo'n 15 jaar geleden nodig vonden om de naam van het Westerpark ook als naam voor het nieuw te vormen stadsdeel te gebruiken, hebben voor veel onduidelijkheid gezorgd. Daar waren 128 van de 175 stemmen uit dit stadsdeel het roerend over eens. Een aantal van de jongeren gaf aan dat ze zelfs met de stadsdeelnaam worden gepest . De naam "suggereert dat je een soort zwerver of dakloze bent, die in een park woont".
Begrijpelijk dat de jongeren zelf over WestSide spreken en het hooguit over staatsdeel Westerprak hebben als ze extra bestuurslaag willen duiden.

WestSide West WestSide Zuid

(v/h Westerpark)
(v/h De Baarjes)

Op dit moment worden er nog twee verschillende WestSide-logo's gebruikt. Het logo links is het logo van WestSide West (Westerpark). Het is geinspireerd op de lettering die op 26 september 1957 voor het eerst werd gebruikt op het programmaboekje bij de premiére van de musical West Side Story en werd rond 1961 voor het eerst gebruikt door de Amsterdamse jeugd uit (toen nog) Oud West. Een gebied dat zowel De Baarsjes als Westerpark omvatte. Vanaf 1989 werd dit logo geadopteerd als kenmerk door de Naffers in het latere Westerpark. Ook Christenjongeren van De Vurige Tong (regelmatig 'praisings' op zondagochtend in het Westerpark) en het Comitee Generaal Onze Lieve Vrouw ter Staats (rooms katholieke vereerders van de Mariaverschijningen in de Staatsliedenbuurt) bedienen zich van dit logo op hun flyers. Het WestSide West-logo is ook te zien in de uitzendingen van MokumTV en in De Staatskrant, het officieel orgaan van het wijkcentrum Staatslieden- en Hugo de Grootbuurt.

Het logo rechts is dat van WestSide Zuid (De Baarsjes). In dit stadsdeel vonden met name de ouderen het WestSide West-logo 'te schreeuwerig' en niet passend voor een nieuwe gemeente. De overeenkomsten met het beeldmerk van de musical (het Romeo en Julia-verhaal American Style) zou associaties met rivaliserende jeugdbendes kunnen veroorzaken. Ook waren er mensen die bezwaar hadden omdat 'jongeren van de chistelijke Pinksterclub dit logo besmet hebben op hun propaganda-materiaal'.

Daarom besloot men een wedstrijd uit te schrijven om een WestSide Baarsjes-logo te ontwerpen. Men was geheel vrij, zolang 'de nieuwe geest in ons stadsdeel' tot uitdrukking zou worden gebracht. Er waren 42 inzendingen. Hieruit werden de volgende 6 geselecteerd voor de finale:

6. Ontwerp
M. Kirbacoglu
5. Ontwerp
S. Morabet
4. Ontwerp
D. Biergans
3. Ontwerp
A. Madhat
2. Ontwerp
A. Samir
1. Het winnende logo van de graficus B. Repsaj

De graficus Boris Repsaj (78 jaar) werd uiteindelijk winnaar. Zijn ontwerp is ook favoriet onder de oudere WestSiders. Ruim 56% van de 65+ prefereert dit logo. De jeugd heeft weinig op met dit ontwerp. Ruim 84% van de jongeren in De Baarsjes kiest voor het logo van WestSide Westerpark. In stadsdeel Westerpark zelf was dit 93%.

Het Westerpark zelf (en dus niet het stadsdeel met dezelfde naam) wordt over het algemeen positief ervaren. Als commentaar troffen we kreten als "The Best FREE Park in the West!!!" en "Westerpark- 4- Free: NO CREDIT or STAATSDEELCARD NEEDED!" Vooral het sportcentrum van Big Ali werd veelvuldig genoemd. Met name de vrijwel permanente aanwezigheid van de vrijwilligers van dit sportcentrum werd als positief mbt de veiligheid ervaren. Dit in tegenstelling tot de eveneens in het park gelegen stadsdeelkantoor. Hoewel daar soms ook 's avonds commissies etc. aanwezig zijn noemde niemand het stadsdeel als veiligheidgevoelveroorzaker.

Het onderzoek werd middels een internet-poll gehouden tussen 20 mei en 20 juli 2002 onder 552 burgers van stadsdelen Westerpark(175), Bos en Lommer (163) en De Baarsjes (214).

WestSide Rulez


Jongeren WestSide West
(stadsdeel Westerpark)


Jongeren WestSide Zuid
(stadsdeel De Baarsjes)

Verdere links buiten WestSide